Su-En bland växtligheten i Botan

Några butoh-dansare, en bildkonstnär och en musiker ska tillsammans skapa en konst- och danshändelse i Tropiska växthuset.

I det nya verket "Corpus Hortence  - Body garden" reflekterar Su-En över människans och konstens förhållande till naturen. Kan ses idag, lördag, i Tropiska växthuset i Uppsala. Bilden är ett montage.

I det nya verket "Corpus Hortence - Body garden" reflekterar Su-En över människans och konstens förhållande till naturen. Kan ses idag, lördag, i Tropiska växthuset i Uppsala. Bilden är ett montage.

Foto: Eva Björkman/Su-En/Anna Glanz

Kultur2019-12-05 17:00

 I Uppsala finns tillgång till tropikerna året runt i Tropiska växthuset i Botan. Där ska tre dansare från danskompaniet Su-En Butoh Company, konstnären Eva Björkman och musikern Lise-Lotte Norelius ge sin gemensamma föreställning "Corpus Hortense – Body Garden".

– Dansen knyter ihop processen mellan Eva Björkmans aktion med sina kroppsskulpturer och Lise-Lotte Norelius musik som innehåller mycket ljud som är fångat i tropikerna, säger Su-En, konstnärlig ledare för Su-En Butoh Company.

Det är också hon som skapat konceptet och gjort koreografi till vad de tre konstnärerna tillsammans kallar en konst- och danshändelse.

– I många år har vi i kompaniet skapat platsspecifika verk runt om i Uppsala, där vi kopplat vad vi gör till platsens karaktär. Vi låter platsen påverka vad vi gör. Ett exempel är de projekt vi haft på Skrotcentralen, säger Su-En.

– Detta är ett led i att vill vi undersöka människans och konstens relation till natur, växter, djur, stenar och allt annat levande på denna planet. Vi vill bejaka mångfalden, men vi vet ärligen inte många namn på plantorna i Tropiska växthuset.

Konst- och danshändelsen kommer att äga rum i rummet med regnskog och rummet med jättenäckrosen. Publiken kommer att förflyttas däremellan. Su-en ska guida publiken. Tre butohdansare, Eva Björkman och Lise-Lotte Norelius framträder på de grönskande och tillfälliga scenerna.

Su-En Butoh Company grundades 1992 i Tokyo, där Su-En också är utbildad i denna speciella scenkonst. Sedan 1997 har kompaniet sin bas i Haglund Skola i Almunge nordost om Uppsala.

Det är inte första gången Su-En Butoh Company samarbetar med Eva Björkman, som är bild- och performancekonstnär. Hon är bosatt och verksam i Uppsala. Sedan flera år arbetar hon med kroppen som utforskningsfält.

Lise-Lotte Norelius är baserad i Stockholm och arbetar med live-elektronik, elektroakustisk musik och ljudkonst. Förutom att komponera ny musik, framträder hon som soloartist eller i samarbete med andra musiker och konstnärer från olika områden. Hon inspireras ofta av ljud och missljud som vi kanske inte lägger märke till.

– Vi har rest tillsammans i Asien, i Indonesien närmare bestämt och där spelade hon in ljud i regnskogen som kommer att användas här, berättar Su-En.

Konst- och danshändelsen ges enbart två gånger under dagen, lördag 7 december, i Tropiska växthuset. Förbokning krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!