Gravhögar obevakade – "plundringar kan ske var som helst"

I Västerås har forntida gravar plundrats. Även Uppsala högar riskerar olagliga utgrävningar, enligt experterna.
– Det kan hända precis var som helst, säger Marie Jakobsson, förvaltare på Statens fastighetsverk
Men den som gräver i högarna kan få ett långt fängelsestraff.

Gamla Uppsala högar innehåller inget av värde för plundrare. Däremot kan det finnas skatter i området kring högarna.

Gamla Uppsala högar innehåller inget av värde för plundrare. Däremot kan det finnas skatter i området kring högarna.

Foto: Jonas Kihlander

Kultur2025-05-13 16:30
  • Gravplundring är olagligt och kan resultera i upp till fyra års fängelse.
  • Anundshög, en forntida gravplats utanför Västerås, utsattes för plundring i maj, vilket har ökat oron för liknande brott mot kulturarvet.
  • Trots att det inte finns några skatter i högarna i Gamla Uppsala, kan det finnas värdefulla föremål i marken runt omkring.

– Risken för den typen av kulturarvsbrott som gjordes vid Anundshög finns alltid. Alla de här känsliga kulturmiljöerna behöver man vara aktsam om.

Det säger Stefan Lundblad, landsantikvarie och länsmuseichef vid Upplandsmuseet.

Det var i början av maj i år som den forntida gravplatsen Anundshög utanför Västerås utsattes för plundring. De omkring 50 groparna som delvis var noga återställda, talar för att marken systematiskt sökts av med metalldetektor i jakt på fynd och därefter grävts upp med spade. Vad som plundrats är oklart, men man kan se på rester av rost i jorden att metallföremål har legat där. 

Precis som Anundshög ligger gravhögarna i Gamla Uppsala och Kung Björns hög i populära naturområden dit folk gärna tar sig för en utflykt. Någon bevakning av högarna finns inte mer än att personal då och då rör sig runt i området.

Enligt forskningschefen på Upplandsmuseet Torun Zachrisson finns det inga skatter i högarna i Gamla Uppsala. De består av omkring 55 meter sand, grus, lera med en urna längst ner i botten.

– Urnan i botten innehåller kanske något av exklusivt slag men resterna är helt sönderbrända, inget som en plundrare är intresserad av. Det skulle ta veckor eller månader att gräva sig ner, säger hon.

Gamla Uppsala högar är ett omtyckt utflyktsmål.
Gamla Uppsala högar är ett omtyckt utflyktsmål.

I marken runt omkring högarna kan det dock finnas skatter. Runt 500-talet fanns en omfattande bebyggelse längs högarna och där finns omkring 3 000 gravar varav hundratalet är synliga i dag.

– Det är väldigt lite grävt där. Att få pengar för arkeologiska forskningsutgrävningar är inte så lätt, säger Torun Zachrisson.

Marie Jakobsson arbetar på Statens fastighetsverk och förvaltar området Gamla Uppsala.

– Det är vår fria natur, det är klart att plundringar kan ske precis var som helst, men det är förbjudet enligt lag, säger hon. 

Gravplundringar är inget nytt, det gjordes på 1600-talet och även i modern tid. På 1980-talet söktes Gamla Uppsala förmodligen av med metalldetektorer av plundrare, enligt arkeologen på Stiftelsen Uppsalamuseet Andreas Hennius. 

De tänkte sig att de skulle hitta vikingatida smycken och vapen. Den typen av föremål säljs nu på öppna försäljningssidor på nätet.

– Säljaren kan säga att föremålet kommer från en gammal samling som legat i en släktings byrålåda. Det är svårt för oss arkeologer och för polisen att motbevisa, säger Andreas Hennius.

Kulturarvsbrott

Brott mot kulturmiljölagen betraktas som ett allvarligt lagbrott. Den som utan tillstånd skadar, gräver ut eller för bort något från en fornlämning kan dömas till böter eller fängelse i upp till fyra år. Vid grova fall kan straffet bli ännu strängare.

Alla fornlämningar och fornfynd som kan antas ha tillkommit före 1850, är skyddade enligt kulturmiljölagen och får inte skadas.

Det är ett fornminnesbrott att till exempel utan tillstånd göra ingrepp som att rubba, ta bort, gräva ut eller täcka över en fornlämning. 

Källa: Riksantikvarieämbetet

Röborundan, norr om Svartbäcken, i bakgrunden Gamla Uppsala högar och kyrka.
Röborundan, norr om Svartbäcken, i bakgrunden Gamla Uppsala högar och kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!