I slutet på april åkte Carolina Strömberg och hennes 18 elever i klass 6 från Uppsala Waldorfskola till Stadsbiblioteket. Tanken var att barnen skulle få bekanta sig med ett stort bibliotek och låna en bok.
När det visade sig att många av barnen saknade lånekort gick Carolina fram till en biblioteksanställd och bad om hjälp – i stället fick hon en uppläxning.
– Jag fick veta att vi inte hade rätt att vara där. Ganska pinsamt att få höra det inför barnen. Men jag kände faktiskt inte till bestämmelserna och får ta på mig det. Jag gjorde fel helt enkelt, säger hon.
Anna Sofia Perotti, enhetschef på Bibliotek Uppsala, känner inte till händelsen och beklagar Carolina Strömbergs upplevelse. Samtidigt anser hon att personalen gav korrekt information om de regler som gäller.
– Folkbibliotekens uppdrag är att serva allmänheten. För skolorna gäller det utökade biblioteksserviceavtal som finns sedan många år, säger hon.
Avtalet bygger på en överenskommelse mellan utbildningsförvaltningen och kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen. Det ger skolor möjlighet att boka ett besök under ledning av en bibliotekarie. Kostnaden ligger på 150 kronor per elev och läsår, oavsett om det är en kommunal skola eller en friskola.
– Den modellen ska säkerställa kvalitet och service på besöket och att eleverna får hjälp av utbildad personal som förberett ett tema eller liknande. Det handlar också om arbetsmiljö och brandsäkerhet. Därför vill vi att skolgrupper bokar sina besök i förväg, säger Anna Sofia Perotti.
Även om syftet är att elever ska besöka Stadsbiblioteket utan att ta en bibliotekarie i anspråk?
– Intentionen från läraren var förstås god. Men det finns väldigt många skolklasser i Uppsala kommun. Om vi öppnade upp för spontanbesök skulle det bli många krockar och förmodligen inte någon bra upplevelse för vare sig eleverna eller bibliotekspersonalen, säger Anna Sofia Perotti.
Finns det inte ett värde i att elever får se vad ett fullskaligt bibliotek kan erbjuda?
– Absolut, men de måste också få en bra upplevelse.
Så inga spontana besök?
– Nej, vi hänvisar till den överenskommelse som vi erbjuder skolorna mot en årsavgift.
Stiftelseägda Uppsala Waldorfskola har valt att stå utanför avtalet som ger klasser möjlighet att besöka folkbibliotek på skoltid. När avgiften höjdes kraftigt för några år sedan satsade skolan i stället på det egna skolbiblioteket, som läraren Camilla Hedberg byggt upp och ansvarar för. Där finns i dag tusentals volymer, bland annat över 500 bilderböcker.
– Men vårt bibliotek kan ju inte mäta sig med ett fullskaligt bibliotek. Därför är det värdefullt att låta eleverna besöka exempelvis Stadsbiblioteket, säger Camilla Hedberg.
Hon ifrågasätter varför skolklasser under ledning av lärare inte tillåts göra obokade besök på Uppsalas bibliotek.
– Utlåning av böcker görs ju via självskanning och vi behöver ingen bokad bibliotekarie. Det är märkligt att en grupp kan portas på det här sättet. De som förlorar allra mest på systemet är barn som inte kommer från läsande hem, säger Camilla Hedberg.
Även klassens lärare Carolina Strömberg anser att reglerna slår hårdast mot barn som inte kommer i kontakt med bibliotek via sina familjer.
– Med tanke på att läsandet bland barn går ned blir besök på biblioteket ännu viktigare, säger hon.