Titanic-utställningen en stark upplevelse

Att ägna en och en halv timme åt "Titanic – The Exhibition" på Fyrishov i Uppsala ger onekligen en bra bild av världshistoriens mest kända fartygskatastrof.

Tredjeklasshytt.

Tredjeklasshytt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

BILDSPECIAL2019-05-17 15:10

På fredagen gick startskottet för den av många emotsedda utställningen i Uppsala. Men när portarna öppnades klockan tio fanns knappast någon kö av besökare vid den landgång som leder in till den väldiga utställningshallen. Johan Bergerfalk, projektledare på Nordic Exhibitions & Events, var dock lugnet själv.

– Vi har flera bokade grupper senare i dag och till helgen lär det bli gott om folk, säger han.

Titanicutställningen har tidigare visats i andra svenska städer med bra besökssiffror. Med tanke på Uppsalas folkmängd och närheten till Stockholm räknar Johan Bergerfalk med att 60 000–70 000 människor kommer att besöka utställningen innan den stänger i slutet av sommaren.

Vännerna Kåre Forsberg och Mats Morén var två av de första besökarna. Att de valde att uppleva utställningen direkt beror inte på ett överdrivet stort intresse för Titanic.

– Nej, vi är allmänintresserade bägge två. Jag minns att jag läste i veckotidningar om Titanic när jag var grabb på 50- och 60-talet. Det är förstås svårt att jämföra, men på många sätt tycker jag att Estoniakatastrofen egentligen var ännu värre, säger Kåre Forsberg.

När UNT:s team stöter på duon en stund senare är bägge nöjda med vad de sett så långt.

– Möjligen att det blir lite långsamt ibland med alla detaljer, men man kan ju snabbspola, säger Mats Morén.

Upplevelsen bygger nämligen på att man lyssnar till speakerrösten i den audioguide som delas ut vid entrén. Via den sker den 80 minuter långa guidningen till bilder, montrar och föremål. Fokus ligger ändå på människoödena.

Resenärernas brev och vykort säger en hel del. Som emigranten och tredjeklasspassageraren Carl Robert Carlssons vykort till sin far daterat 10 april 1912, fem dagar före katastrofen:

"Ni tror nog att vi har det svårt och tråkigt, men hade jag visst (sic!) att det gick så bra så skulle Anna (Carl Roberts syster) fått följa med."

För manliga resenärer i tredje klass var en plats i någon av de alldeles för få livbåtarna uteslutet. Carl Robert Carlsson omkom och hans kropp återfanns aldrig.

Troligen drunknade han inte, utan frös ihjäl – i likhet med 90 procent av dem som dog.

Sådana faktauppgifter bidrar till att göra "Titanic – The Exhibition" till en stark upplevelse som berör besökaren.

Fakta

Titanic sjönk 15 april 1912 i Nordatlanten.

Utställningen "Titanic – The Exhibition" är en vandringsutställning som kan besökas fram till och med 25 augusti på Fyrishov i Uppsala.

Omkring 200 originalföremål visas. Ett antal enteriörer från skeppet har återskapats i naturlig storlek.

Upplevelsen bygger till stor del på den individuella autoguide som finns på olika språk. Guidningen tar cirka 80 minuter.

Utställningen har producerats av Musealia med bas i Spanien.

Den svenske etnologen och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm är en av de experter som anlitats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!