Stridens skönhet och sorg 1915
5/2 Februari innebär bokrea och rensning av boklagren. Och trots att rean mist lite av sin forna dragningskraft, håller förlagen igen på nyutgivningen under månaden. Men visst händer det ändå en hel del spännande. Som att Peter Englund, Uppsalaförfattare och ständig sekreteraren i Svenska Akademien (till och med 31 maj), ger ut den andra boken av fem i sin storslagna svit om första världskrigets historia.
Indianlekar
Felicia Stenroth
Norstedts
9/2 Felicia Stenroths andra roman handlar om femtonåriga Ebba och hennes liv i den lilla orten där allt har lagt ner och maktlösheten sänker sig över de tomma lokalerna. Men mitt i tröstlösheten kommer hennes kusin Edit på besök. Möjligen har Felicia Stenroth blivit inspirerad av Silvia Avallones suggestiva roman "Stål", som utspelar sig i lågkonjunkturens Italien och med två flickors vänskap i centrum. Hur som helst, "Indianlekar" vill jag gärna läsa.
Efter ekot
Olivia Bergdahl
Ordfront
10/2 Olivia Bergdahl är en författare med rottrådar i slampoesin. Som 17-åring blev hon svensk mästare i poetry slam, och har förstås besökt bland annat Ordsprak här i Uppsala. Efter att ha gett ut en diktsamling och en skiva är det nu dags för romandebut. I "Efter ekot" reser Fanny till sin mormor på Västgötaslätten för att få distans till en destruktiv relation. En roman om att göra våld på sig själv för kärleks skull.
Högtryck
Thomas Ringstedt
Albert Bonniers förlag
10/2 "Högtryck" kallas spänningsroman och är Thomas Ringstedts andra efter debuten med "Röd snö". "Högtryck" utspelar sig delvis i Uppsala, där en man som forskar på förnyelsebar energi hittas mördad, och förgrenar sig sedan ut i världen. En berättelse om oljeindustrins mäktiga krafter och mörka hemligheter i det förflutna.