Fransk feminism på festival

På torsdagskvällen 23 november invigs den sjätte franska film­festivalen på Slotts­biografen i Uppsala.

Dani Kouyaté

Dani Kouyaté

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Film2017-11-22 06:00

– Det har blivit något av ett feministiskt tema på årets filmer, säger Philippe Collet, programsättare och koordinator för Uppsala franska filmfestival.

– Även teman som migration och ungdom kan fungera som underrubriker.

Han har själv funnits med som eldsjäl sedan starten 2011 men han betonar att det är ett kollektiv som arbetar med festivalen. Dock är han särskilt nöjd med årets program då det innehåller allt det som han vill ha med.

– Jag vill ha ett par klassiker, nya filmer, dokumentärer och kortfilmer. Nu finns allt det med.

Det är inte vilka klassiker som helst. Skaparen av ”La Nouvelle Vague” - den franska filmens Nya våg - Jean-Luc Godard gjorde "Föraktet" med Brigitte Bardot 1963 (som lär ha varit i Uppsala en gång) och "Tokstollen" 1965 med Anna Karina och Jean-Paul Belmondo.

Båda filmerna har nyligen restaurerats så de går att se som de mästerverk de är med bra bild och ljud.

Dokumentärerna är gjorda av Uppsalas egen Dani Kouyaté. Han föddes själv i Burkina Faso och hans filmer handlar om utsatta människor med afrikanskt ursprung. Tre av hans dokumentärer visas. Hans senaste heter "Kvinna helt och hållet" och handlar om en fransk läkare som har utvecklat en teknik för att återuppbygga klitoris efter könsstympning, något som man räknar med drabbar över 100 miljoner kvinnor.

– Burkina Faso är det första landet i Afrika där man utför dessa operationer.

Fyra långfilmer har alla svensk premiär. Även här går temat med feminism, migration, kulturkrockar och ungdom igen.

"Max & Lenny" handlar om vänskap med rapparen Camélia Pand'or i huvudrollen. "Bebé Tigre" handlar också om en 17-åring, en indisk kille som bor i Frankrike. "Värmeslag" skildrar en stökig kille som får skulden för allt. I "Jag är inte en skitstövel" skildras rasism och civilkurage.

I kortfilmsprogrammet behandlar tre lovande kvinnliga franska regissörer frågor om identitet, polygami, och rätten att själv bestämma över sin kropp.

Perspektiven varierar från en åttaåring över en ung tonåring till en nästan vuxen.

– Vi har bjudit in särskilt från skolorna då det är så mycket som skildrar unga idag.

Alla filmer är textade på engelska för den som är lite rostig med franskan.

Festivalen arrangeras i samarbete med ­Alliance française d’Upsal och Institut français Suède, samt med stöd från kommunen och landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!