Nahid Persson bodde i Uppsala i många år men är sedan tio år bosatt i Stockholm. Hon har gjort mängder med uppmärksammade filmer, bland dem "Prostitution bakom slöjan" (om prostituerade kvinnor i Iran) och "Drottningen och jag" (om Farah Pahlavi, kejsarinna av Iran 1959–1979). Men aldrig har hon varit så uppmärksammad redan före en premiär som den här gången.
– Det har varit ett otroligt stort intresse. Samtidigt är det den film som tagit mig kortast tid att göra, berättar Nahid Persson, som ser filmen som sin mest personliga hittills.
– "Drottningen och jag" och "My stolen revolution" var också personliga filmer men på ett annat sätt, säger hon
"Anders, jag och hans 23 andra kvinnor" går upp på biograferna 25 maj. Filmen tar sin utgångspunkt i Nahid Perssons förhållande med den 49-årige tennisprofilen Anders Rosén. De två fick kontakt via dejtingappen Tinder. Nahid blev förälskad och uppfattade relationen som seriös. Tre veckor efter första dejten sprack kärleksbubblan. En Facebook-kommentar där en kvinna kallade Anders för "hjärtat" fick Nahid att reagera. Hon ringde upp kvinnan och fick höra att många fler kvinnor ringt och ställt frågor. Det visade sig att Anders dejtade 24 kvinnor. Samtidigt.
– Först blev jag arg och besviken och ville inte ha med honom att göra överhuvudtaget, säger Nahid Persson.
Samtidigt var Anders mycket ångerfull. Han skickade mängder med kärleksmeddelanden och vädjade om att de skulle fortsätta att träffas. Då föddes idén om att göra en dokumentärfilm om den udda historien. Nahid Persson lyckades få Anders med på tåget.
Hur fick du honom att ställa upp?
– Jag blev själv förvånad att han sa ja. Men han ville verkligen förändra sig och man kan väl säga att filminspelningen blev en del av hans rehabilitering.
Inför och under filmarbetet började Nahids känslor för Anders att komma tillbaka. Det två började gå i parterapi och relationen kom att fördjupas under den åtta månader långa inspelningen. Men hur den 90 minuter långa filmen slutar och vilket relation de har i dag vill Nahid Persson inte avslöja.
Det finns flera orsaker till att filmprojektet blivit så uppmärksammat med mängder av intervjuer i tv, radio och press, tror Nahid Persson.
– Det är en historia ur verkliga livet om kärlek, otrohet och besvikelse. Filmen handlar inte bara om mig och Anders utan berör förmodligen många människor. Nätdejting är kanske det vanligaste sättet att träffa en partner i dag, ändå är fenomenet kringgärdat av tabun. Det är mycket hysch hysch, säger hon.
Nahid Persson tror att det finns skillnader i beteendet mellan medelålders män och kvinnor som ger sig ut på nätet efter exempelvis en skilsmässa. De flesta kvinnor är ute efter ett stabilt förhållande medan många män är ute efter kortvariga förhållanden.
– Det är förvånande att män i 50-årsåldern "leker runt" på det sättet. Jag trodde nog att de skulle vara säkrare och bete sig annorlunda än yngre män, säger hon.
Att som Anders Rosén dejta 24 kvinnor samtidigt är förstås extremt ovanligt, men enligt Nahid Persson är det desto vanligare att gifta män har en kvinna eller ett par kvinnor vid sidan om.
– Anders beteende är förstås sjukt. Men under arbetet med filmen kom jag i kontakt med flera jämnåriga män i hans bekantskapskrets som var gifta och samtidigt träffade kvinnor i smyg.
Att avfärda Anders Rosén som en klassisk "sol-och-vårare" är inte alldeles korrekt. Han var aldrig ute efter kvinnornas pengar.
– Nej, han stod alltid för notan. Vi kallade honom för en betalande sol-och-vårare, säger Nahid Persson och skrattar.