Håkan Qvarnströms trädgård i Graneberg i södra Uppsala är kanske inte så stor men mycket välplanerad. Men så har han också ett långt yrkesliv som landskapsarkitekt bakom sig.
– Titta så vackert magnolian blommar fortfarande, det är tack vare den svala våren vi har bakom oss, säger han och serverar kaffe och vetebröd en vacker majmorgon som senare visade sig bli årets hittills varmaste dag.
Håkan Qvarnström började att filma den svenska floran och faunan för ett tiotal år sedan – allt från små insekter till ståtliga älgar, skira blommor till stabila furor. Sedan pensioneringen för tre år sedan har han kunnat ägna mer tid åt sitt stora intresse. Just nu kan hans tolv filmer som skildrar året i naturen ses på SVT Play under rubriken "Naturdagboken". De nio minuter korta filmerna dyker också upp i den vanliga tablån då och då.
– Allt är filmat i Sverige, det mesta utanför Uppsala eller på andra platser i Uppland. Totalt handlar det om ungefär fem års filmande som redigerats till tolv kortfilmer, berättar Håkan Qvarnström.
Hans filmskapande skiljer sig onekligen från de storslagna naturfilmer vi matats med i decennier via tv. I Håkan Qvarnströms oftast ganska korta filmer finns ingen dramatik, här byggs inga mer eller mindre konstruerade storys upp. Musik för att skapa stämningar saknas också. I stället ligger fokus på att hitta det stora i det lilla. Då behövs ingen dramaturgi, menar Håkan.
– Jag kan bli ganska irriterad på filmer som visar upp exotiska miljöer på andra sidan jordklotet. Ofta känns de "disneyfierade" och innehåller en dramatik som skapats i efterhand. Det går ut över den dokumentära känslan och känns som ett onödigt effektsökeri, säger han.
Själv ser Håkan Qvarnström sina filmiska betraktelser som opretentiösa lågbudgetproduktioner. Han gör allt själv – filmar, redigerar och läser in speakertext ackompanjerad av autentiskt naturljud. Uppenbarligen har han hittat en publik som uppskattar dessa "old school-filmer". SVT och YLE i Finland har visat mängder av hans alster. Dessutom ger många tittare positiv respons via hemsidan.
Håkan Qvarnström håller sig gärna i Uppland när han filmar, men då och då blir det resor runt om i Sverige när han är ute efter någon speciell art.
– Tidigare i våras åkte jag till Hornborgasjön i Västergötland för att filma trandansen. Efter 18 timmar i ett trångt gömsle var kroppen ganska mör. Då kändes det att man inte är 30 längre, ler Håkan.
Sedan fyra år samlar han in material till en film om den skygga och nattaktiva uttern. Nästan allt är inspelat i Fyrisåns vattensystem norr om Uppsala. Håkan Qvarnström har också sett spår av utter i närheten av där han bor – längs Vårdsätra strandpromenad mellan Skarholmen och Lurbo.
– Man kan se avföring från utter på stenar i vattenbrynet. Det är deras sätt att kommunicera och berätta för andra uttrar att de byggt ett bo i närheten.
Ett annat av Håkan Qvarnströms filmprojekt kretsar kring fem öar i Östersjön. Planen är att dokumentera artrikedomen men också miljöhoten på bland annat Örskär strax norr om Gräsö.
– För mig är det skrämmande hur lite kunskap många faktiskt har om djur och växter. Jag vill gärna framhålla det positiva för att få folk att inse hur mycket det finns att upptäcka i naturen. En av mina drivkrafter som filmare är att öka kunskapen och intresset.