Kanske kommer begreppet ”potatisvästern” snart att bli lika vedertaget som ”spaghettivästern” på sin tid. På kort tid har det i alla fall kommit två filmer som har dansk-svenska ingredienser. I dag har ”The Homesman”, med bland andra David Dencik, premiär och för någon månad sedan kom ”The Salvation”, med både Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt som cowboys.
Fast å andra sidan tycks ju det yngre gardet alltmer sky den så viktiga knölen (potatisen alltså, inte Persbrandt) som försett oss här i Nord med både mat och dryck under så många hundra år att begreppet inte lär mynta sig. Det är som med grisen, det tåliga och intelligenta djuret har också räddat oss under årtusenden men som tack bara blivit förknippad med olika skällsord. Nåväl, bara en utvikning.
Västernfilmen har annars trots utmaningar från så många olika hål stått sig bra i konkurrensen. Vad det gäller tv-serier så har den gått nyare former i ”Deadwood” och ”Hell on wheels”. Borta är romantiken och hjältemyten, och in med lorten, misären och den förmodade verkligheten.
En annan genre som också fått ett lyft är science fiction och rymdfilmerna, som gått något av samma väg. Den moderna filmtekniken gör ju att det går att gestalta det hela så verklighetstroget. Så ”Interstellar” som också har premiär i dag blir ungefär lika trovärdigt som det mesta annat som går upp på biograferna. Lika förunderligt är det att Matthew McConaughey numera tillhör kvalitetsstämplarna på film, det trodde jag aldrig för några år sedan. Roligt!
Både västern- och rymdfilmen tillhör ju för övrigt de genrer som funnits med sedan filmkonstens barndom. ”Nationens födelse” av D W Griffiths 1915 och ”Resan till månen” av Georges Méliès 1902 höll båda en förvånansvärt hög kvalitet med tanke på de tekniska resurserna.
Det ska bli spännande att följa båda filmgenrerna och se vad som går att få ut i framtiden. Nu är det bara upp till manusförfattarna, verktygen finns.