Man kan ju enkelt säga att om det här är "de trevliga killarna" så vill jag inte träffa de andra, mer otrevliga. För de här två sprider en del katastrofer omkring sig, som död, elände och krossade bilar. Bland annat.
Russell Crowe och Ryan Gosling spelar två charmiga men dödligt farliga karaktärer för sin omgivning, för både vän och fiende. De möts när torpeden Jackson Healy (Crowe) ska tvinga privatdetektiven Holland March (Gosling) att avbryta ett fall denne jobbar på. Det visar sig dock efter att March fått armen avbruten att de har ett gemensamt intresse. Ett fall med en försvunnen ung kvinna visar sig hänga ihop med en nyligen död porrstjärna. Ledtrådarna tar dem upp i den högsta toppen av samhället. ..
Det är en i grunden klassisk film noir som Shane Black totat ihop i sin actionkomedi. Vi känner igen den typiska 70-talsdeckaren som utspelas i filmen huvudstad Los Angeles. Han har lagt ned stor möda på detaljerna för att få till ett 1977 som vi kan tro på. Haschröken tävlar med smogen, porrindustrin går het och musiken är souldisco av hög klass. Den enda anständiga människan i stan verkar vara den knappt tonårige pojken som hittar den avlidna Misty Mountain och brer över hennes nakna kropp. Hennes bil har just kört rätt genom hans hus men han tar det coolt.
Black skulle nog inte ha kunnat göra den här moderna vuxensagan om inte Quentin Tarantino gjort förarbetet. Det är inte så lite som har sina förebilder där. Filmen har också vissa av nackdelarna, jag har fortfarande svårt att tycka att det är roligt med den här mängden grovt våld. Skrattet fastnar en hel del i halsen när man först ser någon plågas.
Det är annars för det mesta en rolig och underhållande film. Det märks att Shane Black är manusförfattare i första hand. Det är en bra historia han berättar, både som pastisch på 70-talet och med parallellerna till nutiden. Dialogen är ofta suverän, med många olika ingångar.
Crowe och Gosling är också mycket duktiga på att leverera skämten. Det finns en fin kemi dem emellan och de verkar stortrivas i sina respektive roller. Inte minst blir "The Nice guys" en bromancefilm, en berättelse om manlig vänskap
Goslings figur Holland March bär på en stor sorg efter att hans fru dött i en eldsvåda. Han har orden "you can never be happy" tatuerat på armen, och han är nästan ständigt berusad. Det som tar honom framåt är den försigkomna 13-åriga dottern Holly, mycket bra spelad av Angourie Rice, en roll som lyfter filmen när hon likt en modern Kalle Blomqvist nystar i fallen och ofta blir den avgörande faktorn.