Upplänningen Tommy Arvidson fyller 70 i år och bor numera i Göteborg. Under större delen av sitt yrkesliv arbetade han som fotograf och hade Upplandsmuseet och Uppsala stadsteater som arbetsgivare i många år. Men mellan 1964 och fram till början av 1980-talet arbetade han som brevbärare – de första fem åren på heltid, därefter mer sporadiskt. Han började som brevbärarbiträde i Tierp och kom senare till huvudpostkontoret på Suttungs Gränd i centrala Uppsala.
– Så småningom utbildade jag mig till fotograf och kom på idén att jag skulle fotografera mina före detta arbetskamrater på Posten. 1982 fick jag ett stipendium från Bildkonstnärsfonden för att kunna göra boken, som från början var den tänkt att kompletteras med litterära texter, berättar Tommy Arvidson.
Av olika skäl fullföljdes inte projektet och det blev ingen fotobok den gången .
– Det var dyrare och krångligare att ge ut böcker på den tiden. Men jag har ju haft kvar mina pärmar med negativ i bokhyllan under alla år. Det har hänt att jag tänkt göra som en kompis, bara slänga alla gamla negativ. Men så kände jag att det vore ändå kul att ge ut bilderna i bokform.
Han kontaktade formgivaren Johan Sterner och vände sig till fackförbundet Seko som organiserar brevbärarna. Facket tände på idén och erbjöd sig att köpa 500 exemplar av boken som har titeln ”Trappsniglar – En bok om brevbärare”. Planen är att sälja ytterligare 400 exemplar till alla som är intresserade av att se bilderna från brevbärarnas vardag i Uppsala i början på 80-talet.
Fotografierna är tagna under 1983 och visar en mansdominerad värld, de kvinnliga postiljonerna på den tiden var extremt få. Postens kvinnliga anställda jobbade oftare med sortering eller i kassan på postkontoren. De svartvita bilderna i ”Trappsniglar” kompletteras med minnen och anekdoter.
”Många av oss fick finna sig i att få underliga smeknamn; Nille, Dala, Klampen, Vin-Kalle, och kanske det underligaste av dem alla; Blyörat. Det var en sorterare som hade den egenheten att han böjde huvudet på ett nästan akrobatiskt sätt åt ena hållet när han sorterade. Vi kallades ofta för Trappsniglar men jag tror att det låg en hel del dold beundran i det ordet. Vi var efterlängtade och vi var en del av ett viktigt samhällsmaskineri”, skriver Tommy Arvidson i boken.
Bilderna är tagna vid huvudpostkontoret i centrum och vid postdistrikten i Enhagen, Eriksdal, Luthagen, och Studentstaden. I slutet av maj sker boksläppet på Stefan Larsson Galleri i Uppsala.