– Jag har varit på turnéer med Riksteatern till Uppsala, bland annat med pjäsen ”Häxfisken” av Allan Edwall och Ronald Harwoods ”Ingen går fri”, tillsammans med Per Ragnar. Men det var på 1990-talet, tiden går så fort, säger Mia Poppe.
Det där med att vara kändisbarn är inget hon haft speciellt svårt för.
– Jag känner ju inte till något annat. Men visst har det muttrats ett ochj annat att jag skulla he fått jobb eller kommit in på utbildning tack vare honom. Men det är bara att lägga bakom sig.
Även Nils Poppe kom till Uppsala. Nils Poppes vän, uppsalakillen och teaterkungen Anders Sandrew, bildade radarpar med Poppe på 1940-talet och framåt. Tillsammans producerade de bland annat storsuccén ”Lorden från gränden”. Därefter följde ett flertal satsningar av paret Sandrew-Poppe. I boken om Poppes liv berättas att de båda, under efterkrigstiden, pendlade till Londons West End för att få idéer om framtida teatersuccéer.
Nästa år fyller filmklassikern ”Soldat Fabian Bom” 70 år. Nils Poppe skapade mönstersoldaten som driver sina nitiska befäl till vansinne, genom pliktkänsla och glatt humör. Ingen straffexercis i världen kan sudda ut leendet från hans läppar.
Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Anna Carlsson och Mikael Riesebeck gör några av rollerna. Mia Poppe spelar sjuksyster Gabriella, själva anledningen till att Fabian Bom söker militärtjänst. Hon spelade olika roller mot sin pappa, under hans sista åtta år på Fredriksdal. Hon skolades in i teatervärlden som tonåring. Klassikern om soldaten Bom blir hennes första Poppe-pjäs på över 20 år.
– Pappa var en fredens man, men han tyckte att man skulle sköta sig och ha disciplin. Han kom från den gamla skolan, det gamla gardet som var noga med att man skulle göra rätt för sig, säger Mia.
– Det är många i min ålder eller äldre som kommer fram och vill prata om pappa. Det finns en fin staty i Helsingborg och hans handavtryck finns på Liseberg. Men i den yngre generationen är det inte så många som känner till honom. Jag undervisar på Calle Flygare teaterskola och bland dagens unga elever är han nog ganska okänd. Därför är det extra kul att figuren Bom får liv igen, säger Mia Poppe.
– Och med tillståndet i världen behöver vi skratta, avslutar hon.