Bilderna som får oss att le och förundras

En kronologisk resa genom Jan Stenmarks underfundiga bildvärld. Så kan man beskriva Bror Hjorths hus utställning "Plötslig längtan efter allvar" med digital vernissage på lördag 27 mars.

Här är två av bilderna som ingår i utställningen på Bror Hjorths hus.

Här är två av bilderna som ingår i utställningen på Bror Hjorths hus.

Foto: Jan Stenmark (collage)

Konst2021-03-26 17:07

Jan Stenmark har gjort sig känd som skapare av bildcollage med motiv från 50- och 60-talets populärkultur. Bilderna kompletterar han med ironiska, satiriska eller svart humoristiska texter. Så vad är han egentligen? Skämttecknare, bildpoet, satiriker?

– Ja, han är inte alldeles lätt att fånga in och sätta enbart en etikett på. Men jag lutar åt att kalla honom för collagekonstnär, säger Tobias Bolin, utställningskommissarie.

Han har gjort ett urval av Stenmarks bilder från debuten på 1980-talet och fram till nu.

– Jag har valt att presentera bilderna som en livsresa, från vaggan till graven. Här finns motiv från barndom, ungdom, arbetsliv, pensionärstillvaro och fram till döden.

Ambitionen har varit att göra utställningen representativ för Jan Stenmarks omfångsrika konstnärskap. Bilder från i stort sett alla hans omkring 20 böcker finns därför med. 

– Det är originalcollage som visas, inte bara hans allra mest kända bilder utan även sådana som inte uppmärksammats så mycket tidigare, säger Tobias Bolin.

Eller som Stenmark själv uttrycker saken i ett pressmeddelande:

– Jag skulle säga att det inte är det självklara urvalet som Tobias gjort, men det är bra. Många av bilderna har jag aldrig visat förut. En alternativ titel på utställningen skulle kunna vara "B-sides." Ungefär som när Beatles släppte "Hello Goodbye" – en typisk pophit. På B-sidan låg "I am The Walrus" som ju egentligen är en bättre låt.

När Jan Stenmark slog igenom med sina textförsedda bilder i Aftonbladet och Galago för drygt 30 år sedan var han ganska ensam om sin arbetsmetod. Idag finns fler som jobbar på samma sätt, inte minst i sociala medier. Depressiva döden och Villfarelser är två av dem.

Utställningen går att se ända fram till 29 augusti. Fast just nu är Bror Hjorths hus stängt på grund av pandemin. Planen är att inom kort börja öppna för kortare besök via förbokning – på samma sätt som konstmuseet nu börjat glänta på dörren.

– Så fort det kommer signaler om lägre smittspridning i Uppsala är vi beredda att öppna på kort varsel. Men något datum kan jag inte utlova, säger Tomas Järliden, chef för Bror Hjorths hus.

Tills vidare får alla som är nyfikna på Jan Stenmark nöja sig med att se den digitala vernissagen på lördag klockan 14 (Facebook och Youtube) och sedan ta del av de digitala visningar som kommer att ske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!