De målar sin flykt

De är fem konstnärer som flytt från Syrien och Irak och hamnat i Uppsala. De skildrar sin flykt genom konst. Just nu visas deras utställning på Missionskyrkan i Uppsala.

Målning av Ahlam Zaraa som gestaltar flykten från Syrien.

Målning av Ahlam Zaraa som gestaltar flykten från Syrien.

Foto: Fotograf saknas!

Konst2016-09-16 15:00

En målning visar kvinnogestalter som följer en vågs rörelse. Färgskalan går från mörkaste brunsvart till mildaste gult. Det är som om kvinnorna centrifugeras in i en ljusare tillvaro.

– Jag tror att det finns hopp för Syrien och det vill jag uttrycka i min konst. Även om det kan ta lång tid innan det blir fred, säger Sanaa Zahed, som är utbildad skulptör vid Damaskus universitet, där hon också jobbade som lärare innan hon tvingades fly.

Hoppet är ett av hennes genomgående teman. Det finns i flera av hennes målningar men också blod och hav som påminner om familjens flykt till Catania på Sicilien, där familjens splittrades när de kom fram. Sanaa Zahed och hennes två små barn fördes till ett läger medan maken fördes till ett annat. Under flera dygn levde de separerade i ovisshet var andra halvan av familjen befann sig. När de återförenades efter tre dygn fortsatte flykten genom Europa.

– En släkting i Sverige åkte ner och hämtade oss i Malmö, berättar Sanaa Zahed.

Hon är en av de fem konstnärerna som ställer ut tillsammans på Missionskyrkan. Fyra av dem kommer ifrån Damaskus och en är ifrån Irak. De kände inte varandra innan de kom till Uppsala men nu umgås de och delar ateljé.

Ahlam Zaraa kom till Uppsala för tio månader sedan och har gjort målningen "Life jacket" (flytväst). Den är inspirerad av hennes resa med gummibåt från Turkiet till Grekland. Målningen föreställer en flytväst. Men ingen har den på sig. Däremot finns skuggliknande figurer målade på den.

– Den vita färgen symboliserar död, den röda blod medan den blå står för vatten. Med målningen vill jag sätta ljuset på alla som rest över havet med dessa flytvästar som enda säkerhet och hopp att överleva. En pappa med barn, ett älskande par, en flicka, en vän. De är alla individer och inte en massa siffror i statistik, säger Ahlam Zaraa.

Vad betyder målandet för er?

– Det är mitt verktyg att förmedla min och mina vänners historia och erfarenheter nu när vi ska bli del av ett nytt samhälle. Det är också ett sätt att träffa nya människor, kanske kan vi en dag skapa något tillsammans, säger hon.

– När jag målar känner jag mig glad. Jag målar min familjs och mitt lands historia, särskilt om situationen för kvinnor. För mig är det också ett sätt att ge något tillbaka till Sverige, alla här har varit så snälla och hjälpsamma, säger Sanaa Zahed.

Utställningen "Konst på flykt" hänger i Missionskyrkan till 18 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!