Fantomenkonst på Åbergs museum

Lasse Åbergs museum i Bålsta tillägnar Fantomen en utställning. Sällsynta seriestrippar varvas med konst av bland andra Jan Håfström och Marie-Louise Ekman.

Konstnären, skådespelaren och författaren Lasse Åberg kurerar en utställning tillägnad Fantomen på sitt museum i Bålsta.

Konstnären, skådespelaren och författaren Lasse Åberg kurerar en utställning tillägnad Fantomen på sitt museum i Bålsta.

Foto: Nora Lorek / TT

Konst2016-03-29 14:35

Mångsysslaren Lasse Åberg är en hängiven seriefantast. I den permanenta delen av hans museum i Bålsta finns gott om serieinspirerad konst och serieoriginal.

Den 30 mars öppnar en utställning tillägnad Fantomen, den brottsbekämpande hjälte som amerikanen Lee Falk skapade 1936.

– Vi gör en liten manifestation eftersom Fantomen, eller Den vandrande vålnaden, fyller 80 år. Bland har vi en hyllningsvägg till Wilson McCoy, en av de stora Fantomen-tecknarna, som är ihopsatt av samlaren Martin Löwe (med artistnamnet Martin Thomas Dahlström). Han har snöat in totalt på McCoy, säger Lasse Åberg.

Dessutom visas Fantomen-relaterad konst av bland andra Marie-Louise Ekman, Carl Johan de Geer, Kristina Elander och Jan Håfström. Seriefiguren har varit ett återkommande tema i Håfströms konst. 2014 lät han resa det uppmärksammade verket ”Vem är Mr Walker?”, en sju meter hög staty av Fantomens alias Mr Walker, i Järnvägsparken intill Stockholms centralstation.

Fantomen var en självklar del av popkulturen under många decennier. På senare år har han emellertid haft svårt att hävda sig konkurrensen från superhjältar som Spindelmannen och Batman.

– Det tror jag delvis är en förlagsfråga. Marvel är duktiga på att marknadsföra Spindelmannen. Sedan var ju inte den där Fantomen-filmen som kom 1996 särskilt upphetsande, säger Lasse Åberg som konstaterar att målgruppen för utställningen inte är 20-åringar.

Frågan är om det finns en risk att Fantomen försvinner in i en nostalgisk dimma.

– Det märks tydligt att museets yngre besökare bara känner till ett fåtal figurer ur seriehistorien. Så visst, det är möjligt att Fantomen glider in i Bengalens mörker. Det finns helt klart en folkbildningsaspekt här.

Fakta Fantomen

Serien Fantomen, som skapades av Lee Falk, publicerades för första gången 1936 i USA.

Den maskerade och trikåklädda figuren bekämpar brott och är baserad i det fiktiva afrikanska landet Bengali där han bor i en grotta. När han lämnar djungeln och går på gatorna som en vanlig man kallar han sig Mr Walker.

1940 dök Fantomen upp som serie i Vecko-Revyn. 1950 fick han en egen svensk tidning. I svensk dagspress har serien också publicerats under namnet Dragos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!