Färgstarka målningar tar plats på Konstmuseet

Uppsala konstmuseum har fått en större donation med måleri. Konstnären har själv gjort urvalet ur flera decenniers skapande.

Oljemålning av Sture Meijer "Duvan" (2016). En av 14 målningar som visas på fjärde våningen på Uppsala konstmuseum ett par månader framöver.

Oljemålning av Sture Meijer "Duvan" (2016). En av 14 målningar som visas på fjärde våningen på Uppsala konstmuseum ett par månader framöver.

Foto: Pär Fredin

Konst2019-11-28 07:00

Uppsala konstmuseum har under året fått ta emot en donation från konstnären Sture Meijer. Den består av 14 oljemålningar och ska visas ett tag på museet.

 – Jag kan ju inte ha dem stående i här i ateljén längre, man lever ju inte för evigt. Det känns jätteskönt att de har fått gå iväg till Uppsala, säger konstnären på telefon hemma i Kåge, strax norr om Skellefteå.

Sture Meijer är verksam i just Kåge som målare,  tecknare och grafiker sedan mer än femtio år tillbaka och räknas till en av de svenska stora samtida konstnärerna. Hans verk är kraftfulla och har alltid människan i fokus.

–  I Uppsala har jag många konstintresserade vänner. Jag känner Daniel Werkmäster (chef för Uppsala konstmuseum) och har ställt ut en del hos honom. Jag behövde inte vänta länge efter det att jag hade ringt och undrat om han var intresserad av en donation, han kom hit väldigt fort!

Urvalet till donationen  han konstnären gjort själv. De 14 målningarna som Uppsala konstmuseum får är skapade från 1967 till 2017. Enligt  Åsa  Thörnlund, intendent vid Uppsala konstmuseum, speglar de olika faser i hans konstnärskap.

– Man kan se att vissa element följt honom genom hans liv. Hans bilder innehåller mycket människor, anonyma gestalter. Jag ser det som att han berättar om den ensamma människans existens. Målningarna är poetiska och har många lager att få syn på och tolka, säger hon.

Uppsala konstmuseum tar ofta emot donationer. Dess samlingar byggt på just sådana, samt på egna inköp. Grunden är en donation från Uplands konstförening, med bland annat ett stort antal blad med 1800-talsgrafik. En annan större del av samlingarna kommer från keramikfabriken Uppsala-Ekeby som donerades 1981. Den utgörs av 1600 föremål som visar fabrikens konstdesign fram till nedläggningen 1978.  

Konstmuseet har också satsat aktivt på att samla verk av Upplandskonstnärer som Gusten Widerbeck (1879-1970) . Han avbildade Uppsala och Uppsalaslätten under hela sitt yrkesliv. Det har också mottagit en samling som utgör konstnären Gustaf Fängströms (1905-1999) livsverk bestående av måleri, grafik och kollage, vilket kan sägas visa den konstnärliga utvecklingen under nästan hela 1900-talet. I samlingarna finns även flera Uppsalakonstnärer, verksamma vid förra sekelskiftet.

– Vi har till exempel fått en donation av samlingar efter Mathilde  Wigert-Österlund, verksam i Uppsala under sin levnad och känd bland annat för applikationsbonaden "Den svarta kalken"som skänktes till Uppsala domkyrka 1931. Förutom målningar, består den också av böcker och skissböcker. Något som vi kan tänker oss intresserar konstforskare, säger Åsa Thörnlund.

Samlingarna består idag av cirka 12 000 verk. Det mesta är inlåst i magasin tills det ska visas i någon utställning  på Konstmuseet. Annat lånas ut till andra museer. Eller om någon forskare eller författare frågar efter verk eller texter kan de få ta del av det.

På lördag 30 november invigs utställningen med Sture Meijers tavlor. Själv kommer han inte att vara där.

–  Men det gör mig verkligt glad att Göran Hillman ska inviga utställningen. Han har skrivit böcker om min konst på förlaget Raster i Stockholm som gav ut konstböcker. Det finns inte längre.

Men utställningen med Sture Meijers 14 målningar kan ses i Uppsala konstmuseums Studio 4 fram till och med 23 februari 2020. Några av hans verk i guache ska också finnas till försäljning i museets shop.

Sture Meijer, välrenommerad konstnär, har donerat 14 oljemålningar till Uppsala konstmuseum.
Sture Meijer, välrenommerad konstnär, har donerat 14 oljemålningar till Uppsala konstmuseum.
En expressiv kolorist

Sture Meijer

Svensk målare, tecknare, grafiker och skulptör

Född 1931.

Bor i Kåge utanför Skellefteå.

Meijer studerade 1951 vid Académie Libre i Stockholm och finns representerad vid ett antal museer, bland annat Moderna museet, Skellefteå museum och Göteborgs konstmuseum.

 Sture Meijer har utfört offentliga utsmyckningar i ett flera städer, bland annat i Skellefteå, Umeå, Borlänge, Boden, Ludvika, Luleå, Södertälje. Det finns också verk av honom i Uppsala Universitets konstsamlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!