– Det är ett oerhört glädjande besked. Alva Myrdal är Sveriges enda kvinnliga fredspristagare och var en otroligt viktig ledare på sin tid. Dessutom föddes hon i Uppsala och studerade här, säger Cecilia Wikström, ordförande för Alva Myrdals centrum för kärnvapennedrustning (AMC).
Sedan tidigare finns konstverk och minnesmärken över Hjalmar Branting (Nobelpristagare 1921), Nathan Söderblom (1930) och Dag Hammarskjöld (1961). Även Folke Bernadotte har fått en byst rest över sig i Carolinaparken.
Men Alva Myrdal, som fick Nobels fredspris 1982, har enbart uppmärksammats med Alva Myrdals plats i korsningen S:t Persgatan-Salagatan. Det skedde 2017.
I fjol invigdes AMC som har ett nationellt uppdrag att samla kunskap om nedrustningsfrågor. Centrumet förlades i nationell konkurrens till Uppsala universitet.
Tidigare i år föreslog Cecilia Wikström och Peter Wallensteen, AMC:s vice ordförande, att Uppsala kommun borde uppmärksamma Alva Myrdals fredsgärning med ett konstverk.
– Det är en bra idé som kulturnämnden nu har ställt sig bakom, säger nämndens ordförande Linda Eskilsson (MP).
I kulturnämndens beslut framgår att en konstnärlig gestaltning ryms inom budgeten och att verket beräknas stå klart 2026. Nämnden ser två möjliga platser: på Alva Myrdals plats eller som en del av konstprogrammet för närmiljön kring Slottet och Odinslund.
– Jag tycker att området kring Slottet känns givet. Ett konstverk där skulle passa fint nära de redan befintliga minnesmärkena över Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld, säger Cecilia Wikström.
Borde Alva Myrdal ha uppmärksammats tidigare i Uppsala?
– Jag tycker att man ska glädjas över att det sker nu, inte minst att vi också lyckades få AMC till Uppsala. Det känns fullt rimligt att hon och hennes gärning nu lyfts fram även i stadens offentliga konst, säger Wikström.
Hon är övertygad om att en anledning till att ett minnesmärke eller konstverk till minne av Alva Myrdal dragit ut på tiden är att hon var kvinna.
– Branting, Söderblom och Hammarskjöld var lysande förebilder och de fick sina välförtjänta minnesmärken. Men under ett antal decennier restes inga minnesmärken över kvinnor i Sverige. Det var betydelsefulla män och deras gärningar som skulle uppmärksammas.
Cecilia Wikström betonar att AMC inte lägger sig i utformningen. Samtidigt skickar hon med ett inspel om att det vore fint med en konstnärlig gestaltning som inspirerar betraktaren till reflexion, besinning och eftertanke.
– Vi vill verkligen inte se ett stort minnesmärke i marmor, utan snarare ett konstverk där man kan försjunka i tankar kring de frågor som Alva Myrdal drev: fredsarbetet och kampen mot kärnvapen. Gärna med en bänk intill, som Peter Wallensteen sa till mig härom dagen.
Alva Myrdal hade redan gjort sig ett namn inom bland annat socialpolitik när hon i början på 1960-talet började engagera sig i nedrustningsfrågor. Hon var bland annat medarbetare till utrikesminister Östen Undén. Som ordförande i den svenska delegationen vid nedrustningskonferensen i Genève 1962–1973 arbetade hon mot supermakternas kapprustning.
Under den senare delen av sitt liv fortsatte hon opinionsarbetet för fred och mot kärnvapen och kärnkraft. Alva Myrdal föddes 1902 i Uppsala och avled 1986.