Bakom Lyrikparkens lekytor i Ulleråker står ett resligt gult vattentorn. Där planeras ett konstverk av den isländska konstnären Dodda Maggý. Under tisdagen besökte hon parken för att skapa sig en bild av platsen där hennes verk ska ta form.
– Jag vet mycket mer om området nu. Var husen ska byggas och hur spårvägen kommer att gå, säger Dodda Maggý.
Konstverket heter "Elegy". En elegi är en dikt eller sång av eftertanke, ett uttryck för sorg och hedrande av någon som har dött.
– Med mitt verk vill jag hylla Ulleråker. Jag vill hedra människorna som varit intagna här och dem som dog här. Jag har förstått att dagens utveckling här är kontroversiell, alla är inte glada över att byggnader rivs och att nya byggs. Jag vill göra något positivt och hoppas att människor kan uppleva lättnad och ro genom mitt verk, säger Dodda Maggý.
"Elegy" är ett audiovisuellt verk. Någonstans på kullen runt vattentornet kommer en rund träbänk med ett hål i mitten, som fungerar som högtalare, att byggas. Planen var först att en ljusslinga som Maggý skissat skulle synas fysiskt runt bänken och i området, men ljusskygga fladdermöss som bor i vattentornet satte stopp för det. I stället ersätts slingan av AR-video. AR är förkortning av Augmented reality, förstärkt verklighet. Genom mobilappen "Uppsala konst och kulturarv" läggs effekter eller saker till och ser ut som de syns på riktigt på platsen där en befinner sig.
Konstnären har besökt Medicinhistoriska museet och tagit del av berättelser om Ulleråker mentalsjukhus, ett av de äldsta i Sverige
– Det är en speciell och magisk plats, ett ställe för reflektion. På sjukhuset användes vattenterapi, det låter ju trevligt och terapeutiskt. Men när du får veta mer om metoden visar det sig att människorna bland annat tvingades ligga i badkar i timme efter timme, en ganska hård metod. Jag har gått omkring här bland träden, det är så lugnt och vackert, samtidigt kände jag mig också ledsen även innan jag besökte museet och fick höra alla sorgliga historier, säger Dodda Maggý.
Mönstret som konstnären skissat för AR-video är skapat av inskannade och animerade opala ädelstenar med många olika färgnyanser. Ljudet ska enligt Uppsala kommuns skissförslag hålla sig till träbänken och följa rekommenderade ljudbegränsningar med en ljudvolym på maximalt 70 decibel.
Verket beräknas komma på plats under år 2026.