Beslutet fattades av kulturnämnden på torsdagen. Planen är att skulpturen ska stå klar under 2021, då 60-årsminnet av Hammarskjölds död högtidlighålls.
Charlotte Gyllenhammar räknas sedan flera decennier som en av Sveriges främsta konstnärer och ägnar sig övervägande åt skulpturer och installationer. Hon är bland annat känd för minnesmärket över Raoul Wallenberg, som sedan 2007 står vid Hagakyrkan i Göteborg.
– Då utgick jag från ett fotografi, den här gången har utgångspunkten varit två fotografier. Ett på barnet och ett på statsmannen Dag Hammarskjöld, säger Charlotte Gyllenhammar.
På skisser över det kommande verket kan man se pojken i förgrunden och den vuxne mannen steget bakom. De två gestalterna sammanbinds av en skugga på marken. Hela skulpturen ska gjutas i brons och placeras intill porten till landshövdingens residens, det vill säga Dag Hammarskjölds barndomshem.
– Jag vill knyta ihop tidsaxeln, från den oskuldsfulle och nyfikne pojken som sprang runt och lekte på borggården till den store statsmannen som blev FN:s generalsekreterare, säger Charlotte Gyllenhammar.
När hon för några månader fick uppdraget att ta fram skisser besökte hon Slottet för att få dels inspiration, dels en uppfattning av vad som är möjligt att göra. Hon visades runt i landshövdingbostaden och tog in den gigantiska borggården. Därefter inleddes idé- och skissarbetet på allvar.
Att göra en strikt avbildning var aldrig aktuellt. Dessutom finns ju redan en porträttlik byst av Hammarskjöld i Slottsbacken. I stället blir det alltså en gestaltning av människan och statsmannen i en "dubbelexponerad" skulptur intill väggen på Uppsala slott där han växte upp.
– Hammarskjöld uttryckte ju att han ville komma tillbaka till Uppsala en dag, men så blev det aldrig. Det är naturligtvis sorgligt och något jag känner stor ömhet inför. Men genom statyn kommer han ändå hem till sist i någon mening, säger Charlotte Gyllenhammar.
Exakt när skulpturen står färdig och kan avtäckas är oklart. Enligt konstnären är schemat tajt, men målet är att den ska kunna invigas under 2021.
Totalt kommer konstverket att kosta Uppsala kommun närmare 1,4 miljoner kronor. Enligt kommunen ska verket bland annat stärka Uppsalas identitet som fredsstad samt synliggöra Hammarskjölds koppling till Slottet för besökare.