– Knappen man ska trycka på för att videoverket ska börja från början fungerar inte just i dag, det är fortfarande lite som måste justeras, säger Pontus Aspenström, föreståndare för Biomedicinskt centrum, BMC och den omkring 40 personer stora publiken skrattar.
Verket, filmen "Rekonstruktion – Psyket", handlar om konstnären Anna Odells egna erfarenheter under 1990-talet då hon var tvångsinlagd inom psykiatrin. Under den perioden inledde hon och hennes vårdare en relation, Odell blev gravid. Det skulle visa sig att journalskrivningen om Anna Odell upphörde, helt eller delvis när relationen med vårdaren blev känd. I sitt konstnärsarbete ville hon ta reda på hur personalen tänkte och förhöll sig bland annat till relationen med vårdaren. Den gick emot vårdens regelverk, men Anna såg den som en räddning, något hon tidigare berättat om i UNT.
– Jag tror att jag lätt hade blivit kvar där (på psyket, reds anmärkning). Jag behövde någonting väldigt omvälvande och något som var viktigare än jag själv, säger Anna Odell, vars son i dag är 28 år.
Verket skapade hon under sin tid som "artist in residence" på Centrum för Medicinsk Humaniora (CMH) på Uppsala universitet. Där inledde hon researchen till sitt tvåkanaliga videoverk.
– Det är så mycket dubbelmoral och dolda agendor i samhället. Det provocerar mig väldigt mycket samtidigt som jag vill förstå hur vi människor funkar med varandra. Vi vecklar in saker i så fina ord, men verkligheten är en annan, det tycker jag är läskigt, säger hon.
Processen kring hur videoverket skulle presenteras har varit lång, enligt Pontus Aspenström. Det visas på två skärmar inbyggda i en stor glasbur med invändiga filtväggar för ljudets skull. Mötespodden är byggd på hjul och kan flyttas runt. Den är placerad på entréplan där den även är tillgänglig för allmänheten.
– Konstverket får representera den psykiska delen av det mänskliga. Det är viktigt för läkare och vårdpersonal generellt att konfronteras med den här typen av situationer för att göra ett bra arbete, säger Aspenström.
Henrik Orrje direktör för Statens konstråd som köpt in verket, menar att verket är särskilt viktigt för unga läkarstudenter.
– Konsten gör att vi kan vidga vår förståelsehorisont, säger han.