Den 5 november 1926 gick flyttlasset. Hilma af Klint och hennes partner Thomasine Anderson lämnade Munsö i Mälaren och flyttade in i en lägenhet på Skolgatan 17 i höjd med Katedralskolan.
Bostaden blev deras hem i fem år, även om det är oklart hur mycket de faktiskt vistades i Uppsala. Paret var ofta på resande fot i Europa under den här perioden medan somrarna tillbringades på Munsö.
Att bo året runt på ön i Mälaren var inte längre möjligt på grund av konstnärens reumatiska värk i händerna. Det blev helt enkelt för kallt i sjöstugan Furuheim på Munsö, skriver Julia Voss i sin biografi över Hilma af Klint (Albert Bonniers förlag).
Efter nästan fem år i Uppsala, den 14 september 1931, bröt Hilma af Klint och Thomasine Anderson upp och flyttade ännu en gång – till Helsingborg.
– Hilma af Klint flyttade väldigt många gånger under sitt liv. Men varför valet föll på Uppsala när hon blev tvungen att överge Munsö under vinterhalvåret känner jag inte till, säger Ulf Wagner.
Han jobbar åt stiftelsen som förvaltar Hilma af Klints efterlämnade verk. I arbetsuppgifterna ingår att förse forskare med arkivmaterial, bland annat anteckningsböcker som konstnären lämnade efter sig.
– De är daterade även om de inte är dagböcker i egentlig mening. Här finns anteckningar om hennes tankar och föreställningar, men inte så mycket om vardagliga händelser, säger Ulf Wagner.
Under åren i Uppsala skapade Hilma af Klint ett hundratal akvareller och skisser, enligt Wagner. Om hon skapade dem hemma i lägenheten på Skolgatan eller hade en ateljé någon annanstans känner han inte till.
– Det verkar som om hon hade ett uppehåll 1928 och 1929. Från de åren har vi inga daterade verk i vår samling, däremot finns det en hel del från 1930–1931, berättar han.
Enligt Ulf Wagner har en minnesplatta vid porten till Skolgatan 17 diskuterats, men vid UNT:s besök härom dagen fanns inget synligt minnesmärke.