Stål och speglar ska smycka spårvagnsdepån i Nåntuna

Rostfritt stål, ljus och speglar är basen i konstutsmyckningen av spårvagnsdepån i Nåntuna. Uppdragen går till konstnären Eva Beierheimer och den danska arkitekt- och konstnärsgruppen A Kassen.

En illustration från Eva Beierheimers idéskiss för konstnärlig gestaltning. Så ska ett teknikhus vid det nya depåområdet i Nåntuna se ut.

En illustration från Eva Beierheimers idéskiss för konstnärlig gestaltning. Så ska ett teknikhus vid det nya depåområdet i Nåntuna se ut.

Foto: Eva Beierheimer

Konst2025-04-09 05:00

Förberedelserna inför bygget av spårvagnsdepån och hållplatsen i Nåntuna är i full gång. Nu har Region Uppsala även beslutat om vilka två konstnärer som ska få i uppdrag att smycka platsen. Konstverken ska pryda den södra gaveln av depåbyggnaden, fasaderna till en vattencistern och ett intilliggande teknikhus vid depåns norra entré.

Uppdraget att smycka en vattencistern och ett teknikhus som ska byggas i depån har gått till konstnären Eva Beierheimer. Hennes idéskiss visar former i rostfritt stål och ljus som placeras på byggnadernas ytterväggar. Verket kostar 2,2 miljoner kronor.

Den danska arkitekt- och konstnärsgruppen A Kassen får uppdraget att smycka en gavel på depåns uppställningshall. Deras idé "Dubbel horisont" är en installation med speglar och kostar 1,7 miljoner kronor.

undefined
En visionsbild av Uppsala spårvagnsdepå som håller på att byggas i Nåntuna. Byggnaderna ska smyckas med konstverk synliga från spårväg, gång- och cykelbana samt från Gamla Stockholmsvägen.

– Intresset för att få uppdraget har varit stort och det är bra att vi haft flera förslag att välja på, säger Wanja Eriksson, projektledare offentlig konst, i ett pressmeddelande från Region Uppsala.

En sakkunnig grupp på Region Uppsala gjorde en första urvalsprocess bland ansökningarna. Representanter från spårvägsprojektet, förvaltningar inom regionen tillsammans med Uppsala kommuns stadsbyggnadsförvaltning och enhet för offentlig konst har också varit med och beslutat om valet av konstnärer.

Platserna för konstverken är valda utifrån synlighet på håll, konsten på uppställningshallen kan ses från spårvägen samt gång- och cykelbanan på södra sidan av anläggningen. Vattencisternen och teknikhusets verk är synliga för förbipasserande på Gamla Stockholmsvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!