Storvretasmedens verk ställs ut i världskänt museum

Peter Johnsson har designat svärden till Arn-filmerna och till "Game of thrones"-uppföljaren "House of the dragon". Nu visas ett av hans svärd på ett av världens mest betydelsefulla konstmuseer, Metropolitan Museum of Art i New York. Smeden själv bor i Storvreta.


"Föreställningar om form, funktion och skönhet styr arbetet med hammare och fil", skriver svärdssmeden Peter Johnsson på sin hemsida.

"Föreställningar om form, funktion och skönhet styr arbetet med hammare och fil", skriver svärdssmeden Peter Johnsson på sin hemsida.

Foto: Pressbild

Konst2025-03-22 09:00

Nyheten i korthet

  • Peter Johnsson, svärdssmed från Storvreta som designat svärd till Arn-filmerna och fantasyserien "The house of dragon", har fått konstverk utställt på Metropolitan Museum of Art i New York.
  • Johnsson håller kurser i svärdstillverkning och menar att svärdet spelar en huvudroll i många berättelser eftersom det är ett antropomorfiskt föremål, det vill säga att vi applicerar mänskliga känslor och beteenden på svärdet.
  • Ett av Johnssons svärd har köpts in av Metropolitan Museum of Art, vilket han ser som ett erkännande att svärdssmide i dag kan betraktas som ett kvalificerat konsthantverk med konstnärliga värden.

Peter Johnsson har precis kommit hem från Skåne där han hållit en kurs i svärdstillverkning. Kursdeltagarna kom resande från Australien, USA, Österrike och Tyskland för att lära sig hantverket. 

– Det finns ett stort intresse för fantasy som har blomstrat under många år inom litteratur, film och tv-serier. I den tid vi lever sker förändringar oerhört snabbt, därför finns det en längtan efter en långsam kultur och där passar svärdstillverkning in, säger Peter Johnsson.

undefined
Han smider sina svärd i smedjan men han har också en mindre verkstad i sitt garage.
undefined
Peter Johnsson tillverkar tre till fyra svärd per år. Han dekorerar skidan bland annat med detaljer som han smider i silver.
undefined
I svärdsframställningen ingår även en del sömnad, läderarbeten, silversmide och att teckna förberedande skisser.

Som UNT-reporter trodde jag att intervjun skulle handla om just det, hans arbete som smed, i stället kom den att handla om existentiella frågor kopplade till svärd som föremål. Peter Johnsson tror att behovet av drömmar, myter och sägner är stort för att vi ska kunna relatera till oss själva. Han menar att svärdet spelar en huvudroll i många berättelser eftersom det är ett antropomorfiskt föremål, det vill säga att vi applicerar mänskliga känslor och beteenden på svärdet. 

– Om du ska beskriva ett svärds goda egenskaper talar vi om dess skärpa, flexibilitet och smidighet, det är egenskaper som vi också framhåller som goda hos en person. Svärdet är en spegel som visar vilka vi är, säger han.

Berättandet är en viktig del av hantverket för honom. Han menar att svärdets förmåga att förmedla betydelser och värderingar är lika viktigt som dess funktion som vapen.

När han ska börja arbetet med ett nytt svärd reser han runt och undersöker svärd bland annat på olika museer. Han tittar efter flera saker som hur eggen är slipad, hur balansen känns när han håller det i handen, han mäter och ritar av det.

– Jag tittar också efter vilka spår som finns av mästaren som tillverkat föremålet, om jag kan se spår av tanken i utformningen, det finns alltid en tanke bortom själva funktionen, säger Peter Johnsson.

undefined
Svärdet heter "Ancestor", på svenska "Förfader". Formen är inspirerad av svärd från bronsålder och tidig järnålder.
undefined
Proportionerna för alla delar i svärdet relaterar till varandra och till den övergripande planen för arbetet som Peter Johnsson gör.
undefined
Inför varje verk gör Peter Johnsson noggranna skisser. Han har alltid en anteckningsbok i fickan.

 

undefined
Detaljerna är a och o i Peter Johnssons arbeten, som ornamenterade skidor till svärden.
undefined
En vardagsbild från Peter Johnssons verkstad.

Ett svärd är ett vapen, det är menat att blodas ner, hur förhåller du dig till det?

– Att svärdet oundvikligen är problematiskt gör det till ett så viktigt kulturföremål. Det används som en symbol för rättvisa och frihet men också för rätten att härska. På ett sätt är det ett ohyggligt föremål. Men där finns också en strävan av ordning och efter skönhet. Svärdet är gjort för att kunna kämpa för våra ideal, för att försvara oss. Samtidigt när vi strävar efter dessa saker begår vi de värsta illdåden.

Känner du ibland att du borde sluta tillverka vapen?

– Ja, jag tar inte lätt på den frågan, det gör jag inte. Samtidigt säljer jag inte till någon som kommer att använda det som ett vapen. Svärdet är inte ett realistiskt vapen i dag, det är opraktiskt i vår moderna värld. I våld i hemmet till exempel används köksredskap och andra tillhyggen, på stan använder man järnrör eller skjutvapen. 

Peter Johnsson fyller snart 60 år men barndomens självklara kreativa atmosfär med en pappa som var skulptör och en mamma som var musikforskare, betyder fortfarande mycket. Hans föräldrar var fascinerade av myter och sägner.

– För att jag skulle gå med på bärplockning i Stadsskogen när jag var barn, fick jag som uppgift att ge mig ut och leta efter "det gyllene skinnet" eller hjälpa Odysseus fly Polyfemos grotta, då var jag fem sex år. Jag tyckte också om att gå på museer för att se alla gamla vikingaföremål.

undefined
"Athena" heter svärdet med skida tillverkat av Peter Johnsson, Storvreta. Det finns att se på Metropolitan Museum of Art i New York.

Nu är ett av hans svärd inköpt till Metropolitan Museum of Art, "The Met", i New York. En deltagare på en kurs Peter Johnsson höll i New York har ett galleri på Manhattan. Han undrade om Peter inte villa ha en soloutställning i hans galleri. Tre år senare, efter att han tillverkat åtta svärd och tre dolkar, var det dags för vernissage i februari 2020. The Met frågade efter en specialvisning och ville införliva Athenasvärdet i den permanenta samlingen. Efter att först ha passerat genom ett par privatsamlingar har det till slut fått ett hem på The Met, som museets enda samtida svärd.

– Att mitt svärd finns på ett av världens mest betydelsefulla konstmuseer är förstås mycket hedrande för mig personligen, men det är också ett erkännande att svärdssmide i dag kan betraktas som ett kvalificerat konsthantverk med konstnärliga värden.

Det har även höjt värdet på hans svärd på konstmarknaden. För att införskaffa ett svärd designat och tillverkat av Peter Johnsson får en vara beredd på att betala från 250 000 kronor och uppåt.

The Met

Metropolitan Museum of Art är ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer, som ligger vid Central Park på Manhattan i New York. Det invigdes 20 februari 1872 och har en permanent samling med över två miljoner konstverk.

Museets skrift om Peter Johnssons verk "Athenavärdet":

"Detta svärd ... är ett fint exempel på den fortsatta och aktuella utvecklingen av svärdsmideshantverk på högsta nivå.
Även om det är fullt funktionellt, med beräknad balans och skärförmåga, och en design som hämtar inspiration från medeltida och antika svärdstyper, skapades svärdet först och främst som ett konceptuellt konstverk (i motsats till för presentation, användning i ceremonier, strid, etc), avsett att inspirera till kontemplation över specifika koncept och teman och framkalla självreflektion."

Peter Johnsson:

Bor i Storvreta
1984–2006 frilansande tecknare åt UNT (dagsversteckningar och artiklar)
Arbetar heltid som svärdssmed sedan 1999
Svärdet som Metropolitan visar var en del av projektet "Reflections – Dedication to the Goddess" som ställdes ut på galleriet Holster Fine Art i New York 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!