Allt började egentligen med att konstnären Johan Ibrahim Adam gick en terminslång universitetskurs om dinosaurier.
– Jag lärde mig jättemycket, framför allt att vi inte alls vet så mycket om dinosaurierna. Paleontologerna hittade några ben som pusslades ihop och de fick till ett djur som det kanske har sett ut, men man vet inte säkert, säger Johan Ibrahim Adam.
Det var också i stort sett det som han berättade för barnen på Ekuddenskolan i Ulleråker när han höll workshop för eleverna, att det funnits dinosaurier överallt och att ingen vet exakt hur de såg ut.
– Då är det alltid något barn som säger: "Va! Fanns det dinosaurier i Ulleråker?" Vi vet att alla djuren inte dog ut, att fåglarna vi ser i dag också härstammar från dinosaurier.
Han höll workshop med eleverna, 100 barn uppdelade i grupper om 25, från förskoleklass upptill trean. Han valde att blanda dem över klasserna för att få olika åldrar i varje grupp eftersom barnen redan någon gång i första klass börjar jämföra sig med varandra, menar han.
– Allting börjar mätas i första klass, kanske inte i betyg men på andra sätt och det finns alltid ett barn som är jätteduktigt på att rita och måla. Men sexåringar i förskoleklass har inte de begreppen än, de har inte i sig att de skulle kunna rita "fel", de bara tar kritorna och kör. När jag blandar åldrarna tar tredjeklassarna efter sexåringarna och släpper sin prestationsångest, säger han.
Efter någon vecka gjorde han ett nytt besök i Ekuddenskolan och samlade in flera hundra bilder som eleverna ritat och målat. Det är ur dessa bilder han har gjort ett urval till konstverken på byggplanken i Ulleråker. Han förstorar upp dem och printar över dem till plywoodskivor 120 gånger 120 centimeter stora. Dessa kombinerar han med fotografier från tiden då Ulleråkers sjukhus var i bruk.
– Av respekt har jag valt att täcka över människors ansikten, deras blickar kan vara väldigt skrämmande. Flera av dem ser ut att vara djupt påverkade av tunga mediciner, de stirrar rakt igenom kameran eller ut i ingenting. Bilderna påminner oss om att alla platser bär på både verkliga och påhittade historier, säger Johan Ibrahim Adam som själv har haft ateljé i Hospitalet, gamla Ulleråkers sjukhus, när han förra året var Uppsala kommuns ateljéstipendiat.
Verket invigs 28 mars och planen är att de kommer att sitta uppe till 2029 eller beroende på hur länge byggplanken står uppe. Några av konstverken kommer att permanentas.