Det är svårt att se det amerikanska fenomenet ”Purity balls” som något annat än ett förhållandevis vidrigt sätt att skuldbelägga unga kvinnors sexualitet. Att de vanligen tonåriga flickorna lovar att hålla sig ”rena” på en bal tillsammans med sina fäder, som också avlägger ett löfte om att skydda sina döttrar tills de män som Gud har valt ut dyker upp och tar över ansvaret ger dessutom det fundamentalistiska fenomenet en obehaglig incestuös bismak.

Fotografen David Magnusson var självfallet medveten om allt det här när han initierade ett projekt som porträtterar en samling festklädda fäder och döttrar som har genomgått en "Purity Ball" tillsammans. Inte bara det – den starka och omedelbara reaktionen av avsmak blev själva startskottet till den vackert ljussatta samling dubbelporträtt som nu kommer ut i en fin soffbordsbindning och dessutom presenteras i en utställning som visas på Fotografiska i Stockholm.

Och visst kan allt det ovanstående läsas in i bilderna som är fotade i gryningsljus på en plats i närheten av de aktuella objektens hem i Louisiana, Texas, Colorado och Arizona. Både fäder och döttrar är påtagligt allvarliga och tagna av det som gestaltas. De håller om varandra och sluter ofta ögonen. Parallellt med bilden presenteras en kort text där vardera parten uttrycker en tanke om vad ”purity” innebär för dem, familjen, Gud och samhället. Men det framgår också att ”Purity Balls”, som har funnits tio år längre än Tea Party-rörelsen, inte bara är ett uttryck för kontroll. För de människor som David Magnusson möter handlar det om kärlek och omsorg, och det hedrar hans arbete att han inte försöker styra de konnotationer som bilderna ger. Jag ändrar inte åsikt om fenomenet i sig, men kanske om de individer som deltar i ceremonierna. Det respektfyllda sättet att närma sig människorna – och David Magnussons ovanligt starka och personliga bildspråk - gör ”Purity” till ett snudd på mästerligt stycke fotojournalistik.