En storslagen vy. Trädtoppar, ett massivt bergsmassiv täckt av grönska och en blå himmel. Och längst upp i bilden ett litet ilsket cirrusmoln som spottar ur sig en gul blixt. Molnet verkar kasta en skugga på bergstoppen nedanför, men det ser inte riktigt naturligt ut. Blixten ser ut att vara gjord av plast, molnet som en bomullstuss och om man tittar noga ser man dessutom två tunna trådar som är fästa i objektet.

”Åskmoln”, som bilden heter, är en god representant för konstnären Annika Holmérs bildserie ”Dreams of Nature”, som just nu visas på säsongsstartande Galleri London. Merparten av bilderna som ingår i utställningen hör till serien, och jagar med ganska finstilta medel en liten medvetandevolt som spelar med främmandegöring och igenkänning. Annika Holmér utforskar miljöer och motiv som drar mot det arketypiska, men laddar gärna sina bilder med en liten men effektiv överraskningseffekt. Det behöver väl knappast sägas att bilderna passar utmärkt just på Galleri London – den offentliga toaletten som tjänstgör som utställningsrum med bevarade porslinsstolar och allt.

Ofta har konstnären med enkla medel påverkat eller arrangerat sitt motiv, men aldrig så mycket att känslan av att det är verkligheten som behandlas går förlorad. Ofta dyker någon representant för det animala upp som ett slags dubbel anomali. Ett djur är ju alltid ett utropstecken i människornas värld. Hos Holmér får hästar på t-shirts möta hästar i verkliga livet, buskaget befolkas av kartongugglor och delfiner surfa fram på sovrumsgardiner. Den magnifika bilden ”Hwaler, Whales, Wale” kombinerar exempelvis ett arktiskt hav och ett informationsblad om olika valarter, som är infällt som en dörröppning i bildrummet. En naturupplevelse och ett tydligt koncept i en snabb tagning. Varför stå och vänta på valarna som bor i vattnet när man kan se både vatten och valar på ett långt mer effektivt sätt? Och bilden blir dessutom bärare av ett gigantiskt, om än lite uppluckrat, autenticitetsanspråk. Den visar faktiskt en anslående samling valar i deras naturliga habitat.