Krogpatrullen: "I år var det strid på kniven"

De verkar ha världens roligaste jobb: att gå på restaurang. Men det kan vara slitigt också. UNT har lyckats få en pratstund den myt­omspunna Krogpatrullen.

Juryfake på Guldkajan

Juryfake på Guldkajan

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Krognyheter2015-02-13 06:00

Äntligen får man träffa er. Ni är rätt så hemliga av er va?

– Det stämmer.

Men varför får man inte veta vilka ni är?

– Det går inte att krogpersonalen vet vilka som ingår i patrullen. Då skulle vi troligen inte få samma behandling som andra kroggäster, och då kan vi ju inte göra en rättvis bedömning av krogarna. Vi ska ju vara som vilken gäst som helst. Vi står på den vanliga gästens sida brukar vi säga.

Men är ni verkligen kvalificerade för uppdraget då? Det kan vi ju inte veta om ni inte berättar vilka ni är.

– Självklart är vi kvalificerade, annars skulle vi aldrig blivit rekryterade. Vi vill inte berätta exakt vilken kompetens vi har, för att det inte ska gå att lista ut vilka vi är men sammantaget är vi matjournalister med både kockutbildning, erfarenhet från branschen - både vanlig restaurang och riktiga finkrogar, och dessutom en enorm erfarenhet av att vara gäst. Det finns nog inte många som går lika mycket på restaurang i Uppsala som vi.

Ja, och nu har ni just utsett årets Guldkajevinnare. Har ni världens roligaste jobb eller?

– Haha, det kan man verkligen säga. Men det är en svår uppgift också. Det finns många fina krogar här i stan.

Så hur bedömer man en krog egentligen?

– Maten måste ju självklart vara i fokus, men vi gör en helhetsbedömning där vi väger in miljön och servicen också. Vi är ju flera personer som ingår i patrullen och vi gör flera besök, så sammataget brukar vi få en rätt god bild av ställena.

Har ni blivit riktigt överraskade någon gång?

– Absolut! Ett sådant tillfälle var när vi besökte Dryck för första gången för några år sedan. Vi visste inget om stället, och det var så litet och hade knappt något kök att tala om, så kvaliteten på det som serverades där överraskade oss verkligen. Men vi har blivit positivt överraskade många andra gånger också. Och gått på en del minor såklart, men dem kanske vi ska tala tyst om?

Ja kanske det. För krögarna är inte alltid så glada på er va?

– Nej, vi har förstått att våra recensioner inte alltid tas så väl emot. Framför allt om vi är kritiska. Det är klart att alla vill ha bra betyg, det är ju ofta något som man lägger ner själ och hjärta i. Vi gör vårt yttersta för att vara rättvisa i eventuell kritik, men det är tufft att bli bedömd helt enkelt.

Och jag har hört att det var tuffa diskussioner inför utnämnandet av Årets krog i år. Berätta!

– Ja, det var strid på kniven. Och gaffeln, haha. Skämt åsido, så har ju Villa Anna fått utmärkelsen flera år i rad, och i slutändan så stod det mellan dem och Dryck, och de två står för lite olika koncept, och patrullen uppskattar dem båda väldigt mycket. Men i år var det dags för Dryck helt enkelt.

Och vad hoppas ni på av krogåret 2015?

– Många nya etableringar. Det har varit lite stiltje det gånga året. Mer konkurrens och en sundare prispress vore mumma för alla krogglada Uppsalabor.

UNT:s krogpatrull

Recenserar Uppsalas restauranger sedan 1996.

Patrullens uppdrag är att testa och bedöma nyöppnade ställen och att kontinuerligt ombesöka stans krogar för att hålla Uppsalaborna uppdaterade på kvaliteten på stans utemat. Patrullen gör sina besök anonymt, för att bli behandlade som alla andra kroggäster. Förutom att löpande recensera Uppsalas krogar utser man en gång per år Guldkajevinnare i olika kategorier. Vilka som ingår i patrullen, hur många de är och hur många besök de gör på de testade krogarna är hemligt.

Under de nästan 20 år som patrullen har funnits har betygssystemet sett lite olika ut. I dag är maxpoängen 20 varav 10 kan ges för maten och miljö och service kan få max 5 poäng vardera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!