Den 40-årskrisande Bokmässan är viktigare är någonsin

Bokmässan fyller 40 och firar med specialdesignat bakverk, talkshow och nyinstiftat pris. Men något överskuggar firandet och tar stor plats i årets program – Sveriges läskris.

Bokmässan i Göteborg pågår i helgen. Med sina 3 500 programpunkter är det Nordens största kulturevenemang och i år är det 40:e gången mässan anordnas.

Bokmässan i Göteborg pågår i helgen. Med sina 3 500 programpunkter är det Nordens största kulturevenemang och i år är det 40:e gången mässan anordnas.

Foto: Anna Sundström

Krönika2024-09-28 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan i torsdags pågår Bokmässan i Göteborg. Med sina 3 500 programpunkter är det Nordens största kulturevenemang och i år är det 40:e gången mässan anordnas.

För att fira 40-årsjubiléet har man bland annat instiftat ett nytt pris, Sjöjungfrun, som varje år kommer att delas ut ”till en verksam författare som berört svenska läsare”. Detta första år tilldelas Sjöjungfrun Joyce Carol Oates som var på plats under lördagen och skänkte mässan extra stark stjärnglans.

undefined
Sedan i torsdags pågår Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan består av långt mer än författarsamtal och böcker – innehållet spänner över litteratur, politik, poddar, musik, bibliotek och en del annat. Men att Bokmässan upplever någon sorts medelålderskris kan anas i programmet, för precis som många andra aktörer har man svårt att få med sig den yngre publiken. Utöver programpunkter som "Hiphop – från musik till poesi" med bland andra Märstarapparen Adaam och "Maxa ditt läsande", lockar mässan med gäster som norska popduon Marcus & Martinus och 23-åriga amerikanska Booktok-stjärnan Ayman Chaudhary. Sedan 2022 finns också Bokmässan by night, en klubbversion med barer och ett innehåll som väntas tilltala den yngre publiken.

Att Bokmässan saknar påfyllning från yngre besökare hör sannolikt ihop med att läsandet och intresset för litteratur fortsätter att minska. Även om årets officiella teman är Sápmi och Rymden så tar denna utmaning – att få barn och unga att läsa – stor plats i programmet och fokus har tydligt skiftat från läsglädje till läskris. 

undefined
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm samtalar med kulturministrarna från Norge och Finland, Lubna Jaffery och Sari Multala, om hur länderna kan stärka barns och ungas läsande.

Seminarieprogrammet är fyllt av samtal med rubriker som ”Varför är det viktigt att hela Sverige läser?”, ”Att läsa sig till en ny värld” och ”Läslistor till hela landet – lösningen på läskrisen? ”. I seminariet ”Läsning så in i Norden” möter kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm kulturministrarna från Norge och Finland, Lubna Jaffery och Sari Multala, för att samtala om hur länderna kan samarbeta för att stärka barns och ungas läsande, både i skolan och på fritiden. 

Böcker och författarmöten utgör fortfarande den allra största delen av Bokmässan. Men samtalen, paneldiskussionerna och debatterna om barns och ungas läsande är avgörande för framtiden. För om de yngre generationernas intresse för läsande fortsätter att dala, kommer vi alls att få fira Bokmässans 50-årsjubileum?