1000-talets Sigtuna i ny roman

Deckarförfattaren Karin Wahlberg har skrivit en historisk roman som utspelar sig i 1000-talets Sigtuna.

Karin Wahlberg har haft hjälp av Sigtuna museums samlingar, bl a en modell som visar hur gårdarna låg på rad.

Karin Wahlberg har haft hjälp av Sigtuna museums samlingar, bl a en modell som visar hur gårdarna låg på rad.

Foto: Maria Lindblom

Kultur och Nöje2009-03-31 10:01
- Det var förvånansvärt lätt att ställa om sig till en ny genre, och jag är glad över att det har funnits så mycket fakta att hämta här, säger hon och pekar på utställningsföremålen omkring sig.

Vi sitter i Sigtuna museum bland montrar med husmodeller från sen vikingatid. Museichefen Sten Tesch har hjälpt Karin Wahlberg med att plocka fram Sigtunaföremål från tiden då kristendomen gjorde entré i Norden och man stod på tröskeln till medeltiden.
- Det är lättare att skriva om jag vet hur husen och bruksföremålen såg ut. Visste du förresten att de strök kläder redan på den här tiden? säger Karin Wahlberg och tar upp en bräda i valben för att visa hur de strök tyger på brädan med en slät rund sten.

Karin Wahlberg är en person som har lätt att prova på nya saker. Hon är utbildad till både lärare och specialist i gynekologi samt har forskat i Nordiska språk.
Det som gjorde att hon började skriva var att arbetsbelastningen på kvinnokliniken i Lund, där hon arbetar än i dag, var stor i mitten av 1990-talet.
Skrivandet blev som en lek att fly till ibland. Nu arbetar Karin Wahlberg halvtid på sjukhuset och heltid som författare.
- Jag har mycket att göra, men det går bra. Jag känner mig mer nöjd med det jobb jag utför på sjukhuset nu och tror att fler skulle kunna göra ett bättre jobb om de inte jobbade heltid på samma ställe

I boken om Sigrid märks hennes engagemang i såväl nordiska språk, som i kvinnofrågor och medicin. Namnen i boken är hämtade från runstenar i trakten och hon har fått hjälp, av tidigare forskarkolleger, med exempelvis böjningar av gårdsnamn.
I boken ligger Sigrids mamma i födslovåndor och allmängiltiga upplevelser speglas, sådana känslor som är oberoende av vilken tid man lever i. Här beskrivs nära relationer och boken handlar mycket om liv och död ur ett kvinnligt perspektiv.
Huvudpersonen Sigrid vill inte bli bortgift, men blir till slut ändå olyckligt gift med den förmögne Stenkil Stenson.
- Än i dag gifts kvinnor i Sverige bort i ung ålder. Jag tror seden kom till för att man skulle skydda avkomman, så fort flickorna fått mens var det dags att börja föda barn.

På frågan om Karin Wahlberg ­varit intresserad av historia länge så skrattar hon.
- Historia intresserade mig inte ett dugg tidigare. Det var något som tillhörde männen i min släkt. De kunde dra alla kungalängder och krig, men jag tyckte inte det var kul. Kanske för att det inte innehöll tillräckligt med känslor och glöd för mig.
Att hon ändå skrev Sigrids ­hemlighet var för att bokförlaget Historiska media frågade henne om hon ville ta över stafettpinnen ­efter ­Katarina Mazetti, som skrev den första boken i serien Släkten.
Tanken är att kända författare ska berätta Sveriges historia med utgångspunkt i en fiktiv släkt.

Sigrids hemlighet är en fristående berättelse om en ung kvinnas uppväxt i en dramatisk tid. Temat är kärleken mellan barn och föräldrar och rädslan att förlora nära och kära.
- Jag har försökt att lära mig så mycket att man ska kunna förstå och leva sig in i hur de verkligen hade det. Jag kan exempelvis nu förstå att de trodde på ödesgudar då de inte hade någon sjukvård och deras framtid låg i ödets händer.
I boken beskrivs exempelvis Sigrids pappas plågsamma och utdragna död samt mammans svåra förlossningar.
Sigrids familj var en av de välbärgade familjerna i trakten som stod nära kungen. Och dessa familjer fick oftast de fyra g:na. Det vill säga guld, gillen, Gud och gård. På den här tiden var kristendomen mest för välbärgade familjer. I Sverige fanns två stora maktsfärer och det var just Lund och Sigtuna.

Karin Wahlberg valde Sigtuna eftersom Lund var danskt.
Alla fakta om hur människor levde är hämtade från trakten, men personerna och gården är fiktiva. Karin Wahlberg kände sig mer fri om hon hittade på gårdsnamnet och personerna.
De flesta författarna i den här genren brukar få kritik från olika historiker. Men Karin Wahlberg är inte orolig för något sådant.
- Nej, jag är jätteglad att jag är så pass gammal att jag kan skaka av mig sådant om det skulle uppstå, säger hon.

Vilka vänder sig boken till?
- Samma läsare som läser mina deckare och det är en blandning av män, kvinnor och ungdomar. Förlaget hade tänkt locka kvinnor, men de män som provläst Sigrids hemlighet har varit förvånansvärt positiva.
Personligt:

Namn: Karin Wahlberg
Ålder: 59 år
Uppvuxen: i Kalmar.
Yrke: Hon har varit specialist i gynekologi och obstetrik (förlossningsvård) sedan 1999. Är även utbildad till lärare vilket hon arbetade som ända till familjen flyttade till Lund.
Övrigt: 51 år gammal debuterade Karin Wahlberg som författare med kriminalromanen Sista jouren (2001) som utspelar sig i sjukhusmiljö. Hennes deckare har gjort succé och hon har belönats med flera guldpocket för sina försäljningsframgångar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!