Adde & co blåser liv i "Sgt Pepper"

Ett klassiskt Beatlesalbum står i fokus under en helkväll i Uppsalas konserthus. Bakom hyllningen till "Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band" står bland andra artisten Adde Malmberg.

Adde Malmberg är den som håller ihop helkvällen med Beatles klassiska album från 1967.

Adde Malmberg är den som håller ihop helkvällen med Beatles klassiska album från 1967.

Foto: Håkan Larsson

Kultur och Nöje2019-03-17 18:00

– Jag fungerar som showens konferencier, skådespelerskan Maria Lundqvist är min gäst och Beatlestolkarna Pepperland står för musiken, berättar Adde Malmberg.

Han och Pepperland satte upp föreställningen hösten 2017, alltså 50 år efter att "Sgt Pepper"-plattan kom ut. Det blev runt 25 utsålda föreställningar på Göteborgs stadsteater under två spelperioder. Nu är det dags att låta publiken i andra städer få ta del av showen. Uppsala är först ut.

– Vi fick ett fantastiskt gensvar i Göteborg så det borde ju fungera i andra städer också, säger Adde Malmberg, som nyligen besökte Uppsala i samband med slutrepetitionerna av musikalen ”Big Fish” på Uppsala stadsteater.

– Jag står för översättningen av manuset. Tyvärr missade jag premiärföreställningen, men jag såg i alla fall ett genomdrag.

På lördag, 23 mars, återvänder han till Uppsala och konserthusets stora scen. Målgruppen för showen är alla som gillar eller åtminstone är nyfikna på pophistoriens största band och deras mest banbrytande album.

– "Sgt. Pepper" fick en enorm betydelse. Beatles och producenten George Martin flyttade fram positionerna för hur popmusik kunde låta och vad som var möjligt att göra i studion. Dessutom var konceptet med en sammanhållen helhet, en egen layout och estetik något helt nytt. Det gäller också för skapandet av Paul McCartneys alter ego ”Sgt. Pepper” och hans påhittade band – här var Beatles fem år före exempelvis Bowies figur Ziggy Stardust.

Göteborgsbandet Pepperland, som av George Martin utnämnts till ”världens bästa Beatlestolkare”, spelar albumets 13 låtar i rätt ordning. Från titelsången till det mäktiga slutspåret ”A Day in the Life”.

– Bara det är en utmaning i sig. Musiken är ju egentligen inte tänkt att framföras live. Beatles slutade att turnera året innan "Sgt. Pepper" kom ut, säger Adde Malmberg.

Mellan låtarna tar Adde till orda och berättar om låtarna och deras tillkomst. Bollplank är en annan komiker och skådespelare – Maria Lundqvist – som får berätta om sin relation till Beatles och albumet.

Hur väl musiken stått emot tidens tand är inte Adde Malmberg mannen att ge ett objektivt svar på. Han är Beatlesfan sedan barnsben och sätter "Sgt. Pepper" främst bland gruppens album.

När plattan kom var Adde inte ens tonåring, senare i år fyller han 64.

– Hur Paul McCartney egentligen tänkte när han skrev ”When I’m Sixty-Four” är en av de frågor som jag söker svar på.

"Sgt. Pepper"

Inspelningarna i London började i november 1966, några månader efter bandet gjort sin sista officiella konsert.

”Strawberry fields forever” och ”Penny Lane” var två av de låtar som spelades in först. De låtarna släpptes på en singel i januari 1967 och kom av den anledningen inte med på "Sgt. Pepper"-albumet som släpptes 26 maj 1967.

129 inspelningsdagar gick åt, betydligt fler än vid tidigare album.

Paul McCartney betraktas som den som drev "Sgt. Pepper"-projektet hårdast. Han fick med flest låtar på skivan och var även delaktig i layoutarbetet med det speciella omslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!