Alla applåderar valet av Ekman
Den nya Dramatenchefen, Marie-Louise Ekman, nu godkänd även av regeringen, applåderas från alla håll. Såväl blivande kolleger som tidigare medarbetare gratulerar nationalscenen till ett friskt val.
Det är med stor ödmjukhet jag går in i detta. Ledarskapet på Dramaten ser jag som mitt nya skapande konstnärliga arbete, säger Marie-Louise Ekman i Dramatens pressmeddelande.
Foto: Oskar Kullander / SvD / SCANPIX
- Och sedan har hon ju humor tjejen, det behöver man också om man ska vara en bra ledare.
Enligt TT Spektras källor gick Stefan Larsson, Suzanne Osten och Marie-Louise Ekman vidare till slutomgången i en process som hade börjat brett med ett 50-tal namn, däribland Horace Engdahls. Men efter fjolårets gästspel med uppsättningen Gäckanden var det Marie-Louise Ekman som stod på önskelistan hos många av teaterns anställda, inte minst scenteknikerna har lobbat extra hårt.
- De engagerade sig mer än vanligt, de hade så otroligt bra samarbete när hon var här, men det har många andra avdelningar gjort också. Hon är oerhört välkommen, säger Pierre Wilkner, skådespelare och styrelsemedlem i fackklubben.
Just hennes förmåga att få med sig alla medarbetare förs också fram som en egenskap extra viktig för hennes nya uppdrag. Som rektor för Konsthögskolan i Stockholm har Marie-Louise Ekman inte bara presenterat professorer och rektorer på terminsstartens upprop för nya studenter. Även vaktmästare och städare har fått gå upp på en scen för samtliga anställda. Alla har applåderats.
Medan Stockholms stadsteater firat stora triumfer både publikmässigt och konstnärligt har Kungliga Dramaten, inte minst det senaste året varit mer ifrågasatt. Publikmålen för 2007 uppnåddes inte riktigt.
Enligt Sigbrit Franke handlade det aldrig om att övertala Marie-Louise Ekman, tvärtom. Med henne får nu Dramaten en chef som provat många yrkesroller och som vittnat om sin skräck för upprepning. Som ung konstnär provocerade hon även vänsterrörelsen genom att låta sig fotograferas och filmas naken. 1984 blev hon Sveriges första professor i måleri, men hon har också skrivit dramatik, gjort filmer, nyskapande scenografier och regisserat, även Dramatenskådespelare. I hennes radiopjäs Uppståndelsen om den döda konstnären Beatrice, gjorde Margaretha Krooks sin allra sista roll. Marie-Louise Ekman lät henne återfödas, förstås.
Vad tycker du valet av ny Dramatenchef?
Birgitta Englin, chef för Riksteatern:
- Det är så fantastiskt roligt. För det första är hon en fantastisk konstnär och en teatermänniska jag beundrar och som betytt jättemycket för mig personligen. Och för oss här på Riksteatern har hon varit banbrytande med sina scenografier till Cullbergbaletten. Alla på Dramaten kan vara hur lyckliga som helst, och alla andra också. Här applåderar vi och Cullbergbaletten skickar en särskild hälsning.
- I allt hon gör har hon både spets och intelligens, och dessutom en stor kommunicerande förmåga.
Hur tror du hon hanterar Dramatens hierarkier?
- Jag tycker hon redan visat att det inte är något problem för henne.
Lena Endre, Dramatenskådespelerska:
- Jag är otroligt glad för det. Hon är en otroligt trevlig, sympatisk, sansad och intelligent person. Hon har lång erfarenhet av konst, film och lite teater, men kommer också med lite nytt blod, från en annan konstform. Jag tror det här blir jätteintressant.
Pierre Wilkner, Dramatenskådespelare och styrelsemedlem i facket:
- När vi fick det bekräftat från stora scenen så utbröt ett lång, varm applåd och ett stort jubel, ett riktigt spontant uttryck för att folk blev jätteglada. Det känns oerhört lustfyllt att hon ska bli chef, det är en känsla jag delar med väldigt många.
Johan Widén, prorektor, konstnär och professor på Kungliga Konsthögskolan:
- Hon är ingen som styr och tränger sig på genom att få igenom sina idéer och sina program, hon har varit väldigt mån om att få en stor spridning, med många sorters elever, så att vi får en bred skola. Om jag nu tänker på hennes arbetsuppgifter på Dramaten, det är ju också i viss mån också ett konstnärligt ledarskap, tror jag att hon även där har väldigt goda förutsättningar för ge plats åt många olika röster och många olika konstnärlig uttryck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!