Alla har vi fördomar

För den som tror sig vara fördomsfri kan det vara en bra idé att söka upp Fördomskavalkad på Kulturnatten. Den håller till på Stora Torget och i Fredens Hus.

Camilla Jarlgård visar Fredens Hus digitala fördomstest. Gör det och du får veta vilka fördomar som finns om dig!

Camilla Jarlgård visar Fredens Hus digitala fördomstest. Gör det och du får veta vilka fördomar som finns om dig!

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2016-09-07 10:00

Är du tjock är du lat! Är du skåning är du rasist! Är du kvinna är du irrationell!

Så ser några av våra fördomar ut. På Fredens Hus man man gjort en undersökning för att identifiera våra vanligaste fördomar.

– Fördomar behöver inte ha verklighetsanknytning. De kan komma från en film, från medier, ett skämt eller tv-serier. Många fördomar får man redan som barn och kan sitta i länge. Redan som liten kan man också få lära sig hur man förväntas agera i sin grupp, vilket i förlängningen kan bli en fördom, säger Camilla Jarlgård, utställningsproducent, Fredens Hus.

Kavalkaden innefattar dels ett test, den som gör det får veta de vanligaste fördomarna om sig själv (http://fordomstest.se/). Dels finns en fördomsbuss inne på Fredens hus där man blir utfrågad och får en fördomsprofil.

Dessutom lanseras utställningen #fördomar2016 och så blir det fördomsteater.

– Alla människor har fördomar. Det är automatiska kategoriseringar som vi gör för att sortera vår omvärld och det sker helt omedvetet, säger Jesper Magnusson, verksamhetschef, Fredens Hus.

Meningen är att göra folk medvetna om sina fördomar och börja prata om dem. Det kan vara första steget att våga bryta mot sina invanda föreställningar.

– Ibland måste man utmana sig själv och våga erkänna att man hade fel föreställning, säger Jesper Magnusson.

– I och med att samhället förändras dyker det upp nya sätt att uttrycka sina fördomar. Det kan också vara fördomsfullt att förneka ett problem som en grupp säger sig ha, säger Camilla Jarlgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!