Judith Kiros från Uppsala vill ge plats åt dem som själva utsatts för rasism. I går öppnade sajten "Rummet".
"Rummet" är vad skaparna själva kallar för "ett separatistiskt rum för rasifierade feminister och antirasister" ("rasifierad" är ett begrepp som avser dem som utsätts för rasismens föreställningar och fördomar om ras red.anm.). Sidan vill föra en annan typ av samtal än de som man menar oftast förs i medier och framför allt ge utrymme åt personer som vanligtvis inte syns, till exempel de som själva utsatts för rasism.
– Majoriteten av de röster som hörs i medier är från vita personer och när rasifierade personer syns så gör de oftast det i dessa ämnen där man får bli representant för en hel grupp, säger Judith Kiros från Uppsala, en av initiativtagarna bakom Rummet.
Litteraturvetaren Judith Kiros läser till vardags vid Biskops Arnös författarlinje och har tidigare även studerat genusvetenskap vid Uppsala universitet. Förutom det nystartade engagemanget i "Rummet" frilansar hon som skribent och har medverkat i bland annat Bang och Galago. Hon drev den anti-rasistiska, feministiska vänsterbloggen "PK-maffian" när kontakten med "Rummets" övriga grundare – Valerie Kyeyune Backström, Mireya Echeverría Quezada och Camila Astorga Díaz – inleddes. Då alla hade projekt med liknande beröringspunkter beslutade man att starta ett samarbete som alltså blev "Rummet". Syftet: att skapa ett alternativt forum för diskussion.
Tror du att vissa feminister och antirasister kommer att känna sig uteslutna från ert rum?
– Det kommer en del säkert att göra, men det är inte så intressant. Det är märkligt hur rasism som något mellanmänskligt, som även finns inom den antirasistiska diskussion, inte diskuteras. Men jag hoppas ändå på att detta ska bli en sida som är inkluderande, säger Judith Kiros.
Sajten "Rummet" öppnade för första gången i går, måndag.