Annorlunda konsert

Ljud. Ett av de instrumnet som Michael Grunditz och Marcus Mohall använder för sitt verk, ”Urban Remodeling”.

Ljud. Ett av de instrumnet som Michael Grunditz och Marcus Mohall använder för sitt verk, ”Urban Remodeling”.

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2016-09-29 11:08

Det blir ett originellt

Michael Grunditz och Marcus Mohall framför sitt verk, ”Urban Remodeling”, på Musicum fredag 30 september kl 19.00. Det är ett drygt halvtimmen långt elektroakustiskt verk som handlar om Uppsala i förändring. Basen för verket är fältinspelningar , dels gjorda under 2016 men också från landskapsarkitekt Per Hedfors inventering 1999.

Vad får publiken höra?

- Förutom inspelningar så använder vi oss av syntetiska ljud, från synthar och samplers, bland annat en modular, säger Michael Grunditz.

Michael Grunditz arbetar som programmerare av inbyggda system, men har en gedigen klassisk musikalisk skolning. Marcus Mohall har arbetat med elektronisk musik och ljudkonst sedan mitten av 2000-talet och har varit verksam i ett flertal olika konstellationer.

- Extra spännande eftersom vad jag förstår så är detta första gången något liknande spelas där, säger Michael Grunditz.

Varför gör ni detta?

- Det började med att jag , Michael, fick höra Per Hedfors inspelningar från Uppsala anno 1999. Efter det gick det ett par år, men hösten 2015 började jag skissa på det som nu är Urban Remodeling. Nu i våras 2016 fick jag kontakt med Musicum och fick med mig Marcus Mohall. Musicum gillade idén och med det började kompositionsarbetet sätta fart. Vi gör det här för att vi tycker det är spännande att skillnader mellan ljuden från 1999 och 2016 och hur vi kan framställa dom musikaliskt.

Är det musik?

- Allt i "Urban Remodeling" är genomkomponerat och jag har noterat en hel del av musiken med helt vanliga noter. Musiken är också genomgående tonal. Så svaret måste väl vara ett stort JA!

Per Hedfors är agronomie doktor och som landskapsarkitekt ledde han arbetet med att producera cd:n ”Ljudbilder från Uppsala: Soundscapes of Uppsala”. Senare kom avhandlingen ”Site Soundscapes: Landscape architecture in the light of sound” samt mobilappen ”Soundscape Characterization Tool: SCT”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!