Bibliotek Uppsala har fått en ny bibliotekschef. Den 1 juni tillträder Johanna Hansson som fram till sommaren fortsätter sitt jobb som områdeschef inom Stockholms stadsbibliotek.
– Det känns roligt så klart! Men än så länge är jag fortfarande uppe i mitt nuvarande arbete, så lite abstrakt är det också, säger Johanna Hansson när UNT Kultur frågar henne hur den nya tjänsten känns.
Bibliotek Uppsala består av tretton bibliotek, två biblioteksbussar och ett bibliotek på nätet – Bibli.se. Johanna Hansson kommer att ha det övergripande ansvaret för alla dessa verksamheter. Och det var bland annat det stora ansvaret som fick henne att söka tjänsten.
– Just nu jobbar jag som områdeschef i Stockholm och det området är ungefär lika stort som i Uppsala. Men i Uppsala kommer jag även att vara ytterst ansvarig och det är en lockande utmaning. Men jag hade även hört mycket gott om Uppsala tidigare och fått bilden av en framåt verksamhet med engagerad personal, säger hon.
Tidigare har Johanna Hansson varit chef för barnverksamheten vid Stockholms stadsbibliotek och hon är även ordförande i Kungliga Bibliotekets expertgrupp för utbildning och lärande. Just samarbetet med skol- och universitetsbiblioteken är en av de punkter som hon ska ta sig an i Uppsala.
– Samarbetet med utbildningarna är alltid en utmaning oavsett var man jobbar, men säkerligen särskilt i Uppsala som är en stor studentstad, säger Johanna Hansson.
En annan utmaning hon ser för biblioteken är kopplingen mellan den fysiska och den digitala verksamheten och just detta tror Uppsalas nya bibliotekschef är huvudfrågan för Sveriges bibliotek överlag.
– Biblioteken är i en form av vänteläge just nu, bland annat med utformandet av hur affärsmodellerna för utlånande av e-böcker ska se ut. Men det är också det som gör det så spännande för ingen vet exakt hur det kommer att bli!
Att biblioteken kommer att förändras på sikt torde ändå vara ett som står klart, men åt vilket håll ska utvecklingen gå? Johanna Hansson tror att bibliotekens position kommer att vara fortsatt stark.
– Jag tror att biblioteken som fysisk plats kommer att fortsätta vara viktigt. Men kanske inte bara för att låna böcker utan för att få hjälp, stöd och ta del av andra evenemang som biblioteken erbjuder. När jag tänker på bibliotek så tänker jag på en stark kärna av läsning och lärande tillgängligt för alla. Den kärnan är urstark och den tror jag kommer att finnas kvar, även om sättet som den förmedlas på förändras.