Bi Koersner Sinding har många saker som hon vill visa för värderingsmannen och tar raskt sikte på en kopparkittel med tomatplantor ute på altanen.
– Det är väl en jättebra lösning för kopparkärl eftersom koppar faktiskt är billigare i dag än på 70-talet. Men det är första gången jag ser en kopparkittel med tomater i, säger Erik Ingare.
I "Antikrundan" värderas en bra berättelse nästan lika mycket som ett högt pengavärde, enligt Erik Ingare och Bi Koersner Sinding har en hel del att berätta om sitt arvegods från sin farmor i Dalarna. När vi kommit in på nedervåningen visar hon en byrå som stått i hennes barndomsrum och som sedan följt med henne hela livet. Det är inte första gången hon visar den. Experten Rickard Thunér värderade den när hon besökte "Antikrundan" i Västerås för några år sedan och han gav henne rådet att byta skiva på möbeln.
– Det fanns en annan marmorskiva på den en gång i tiden men min mamma tyckte den var så "hässlig" (ful) som hon sade på danska. Hon lade på en glasskiva i stället. Jag lovade Rickard dyrt och heligt att byta till en ny marmorskiva och gjorde exakt som han sa, nu hoppas jag att den är värd så mycket som han sa också, 40 000 kronor, säger hon.
Erik Ingare tar en bild på byrån och lovar att berätta för kollegan.
"Antikrundan" gästar Uppsala i höst. Men redan nu är experterna ute i landet och besöker olika hem vars ägare har skickat in bilder till programmet. Det gjorde Bi Koersner Sinding i Örsundsbro och en solig fredag fick hon och sambon Erik Jansson besök av antikexperten Erik Ingare som inte gillar att bli kallad expert. Till vardags arbetar han som intendent vid Uppsala Auktionskammare.
– "Antikrundan" säger "expert" men jag är lite emot det begreppet. Det finns alltid de som är mer experter. Man blir ganska ödmjuk med tiden och jag har jobbat med auktioner i över 25 år. När man var ung var det viktigt att kunna allting, eller snarare tro sig kunna allting, men man lär sig någonting nytt varje dag, säger Erik Ingare och skrattar.
Bi Koersner Sinding stannar vid ett annorlunda bord.
– Ett sånt här spelbord, är inte det värt någonting?
– Jo, en del absolut, men inte som det var för 25 år sedan, svarar Erik Ingare.
Hon visar hoppfullt upp ett stort skåp inrett med bokhyllor och en smal dörr med färgat glas.
– Nej, det är en praktisk möbel men det är väldigt få som läser böcker i dag, bokhyllor generellt har gått ner i värde.
En byrå målad i allmogestil får samma omdöme, ett sybord likaså och silvret visar sig vara pläter, silverfärgad plåt. En pianopall däremot lyfter han upp och ser glad ut.
– Den här är en Carl Malmsten. Den heter Visingsö och furu är populärt i dag, den kommer vi inte att ta med i programmet så jag kan säga att du får nog någonstans mellan 1 500 och 1 800 för den.
Via en brant trappa kommer vi till vardagsrummet och Ingare stegar fram till huvudattraktionerna för besöket i Örsundsbro, ett par svarta hörnstolar.
Då tystnar han.
Han synar dem, nära, lyfter på sitsarna, lyser med sin lampa, klämmer och känner. Han säger inte ett ord på en lång utdragen stund innan han till slut tar till orda:
– De här kommer jag inte att säga så mycket om. Jag tar lite bilder på dem, säger han innan han fortsätter till nästa hembesök, han ska hinna med fem till under dagen.
"Antikrundan" kommer till Uppsala 3 september.