Är smärtgränsen nådd?

Det blir inte bara allt dyrare att gå på konserter utan även svårare att veta hur mycket man egentligen måste betala för en biljett. Men var går då smärtgränsen för vad ett kulturevenemang får kosta?

Rätt pris? Samtidigt som det blir allt dyrare att gå på musikevenemang blir det också svårare att veta vad biljetten egentligen kostar. Fler biljettåterföräljare gör att mer krävs av kulturkonsumenten.

Rätt pris? Samtidigt som det blir allt dyrare att gå på musikevenemang blir det också svårare att veta vad biljetten egentligen kostar. Fler biljettåterföräljare gör att mer krävs av kulturkonsumenten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kultur och Nöje2014-04-07 10:28

Upp till 1495 kronor för att se The Rolling Stones uppträda på Tele2 Arena i Stockholm i juli. Eller ett besök på Konserthuset i Uppsala när Elvis Costello spelar för 695 kronor. Det blir allt dyrare att vara kulturkonsument och frågan är: hur långt upp i prisklasserna är kulturkonsumenterna beredda att följa med?

Catarina Oscarsson är pr- och marknadsföringschef på Live Nation som arrangerar konserter och evenemang. Hon menar att det till viss del stämmer att biljettpriserna blivit dyrare men att det är en ökning som inte är orimlig i sammanhanget.

– Priserna grundar sig på de kostnader som krävs för att täcka ett konsertarrangemang. Förutom artistgager rör det sig bland annat om arenahyror, transporter, säkerhet och marknadsföring. Visst har priserna gått upp om man tittar på en femårsperiod, men det finns inget självändamål i att sälja dyrt, säger Catarina Oscarsson som inte tror att det finns någon smärtgräns för vad biljetterna kan kosta.

– Nej, det är helt beroende på hur efterfrågad artisten och konserten är.

Men det blir inte bara dyrare att köpa biljetterna utan även svårare att veta vilka priser som gäller. Tycker du att 1495 kronor är dyrt för en biljett till The Rolling Stones? Prova 3495 kronor. BiljettNu är en sajt som tillhandahåller andrahandsbiljetter till även slutsålda evenemang. Företagets verksamhetschef Robert Jakobsson menar att även om BiljettNu oftast ligger 30 procent över ordinarie biljettpris så kan det i speciella fall bli mer.

– Rolling Stones är inget genomsnittsevenemang och då kan det bli dyrare. Men vår funktion är att erbjuda en trygghet till dem som inte har råd med att ta ledigt i tre-fyra timmar för att få en konsertbiljett. Då lägger vi på några hundralappar på priset och så kan man vara säker på att få en.

Att biljettpriserna överlag har stigit håller Robert Jakobsson med om och drar paralleller till upplevelseindustrins ökade popularitet. Men han säger också att arrangörerna sätter för låga ursprungspriser.

– Ja, uppenbarligen! Marknadspriset är där kund och köpare möts.

Live Nation är väldigt tydliga med att man inte samarbetar med några återförsäljare som tar ut överpriser och på sin hemsida trycker man på att biljetter endast säljs via betrodda biljettsystem, i detta fall Ticnet.

Även alltfler spelplatser skaffar egna system för biljettförsäljning med konsekvensen att biljettköparen får ännu svårare att se vad det faktiska biljettpriset är. Catarina Oscarssons tips är därför att alltid gå direkt till arrangörens eller spelplatsens hemsida, detta för att undvika missuppfattningar om vad en biljett egentligen kostar.

Men även om man köper biljetter till ursprungspriser så kan det svida i plånboken. På Konserthuset i Uppsala går en biljett i dag runt femhundralappen till skillnad från 2008 då man fick betala runt 300 kronor för motsvarande.

– Vi gör en analys kring artistens marknadsvärde och vad vi tror att Uppsalapubliken är villig att betala. Och så tittar vi på vad andra aktörer i stan, som Katalin, Brink och Berger och Welcome Uppsala sätter för priser, säger Patric Kiraly från konsertledningen.

Biljetterna till Elvis Costello i höst är bland det dyraste man haft på Konserthuset: 695 kronor som motiveras med spelningens exklusivitet.

– Costello är en världsartist som kommer till oss och gör en i jämförelse ganska liten spelning. Vi bedömer att det är värt den här pengen, säger Patric Kiraly.

Han berättar om en "exklusivitetsnerv", om jakten på de mystifierade gigen i likhet med Bob Dylans unika klubbspelning på DebaserMedis i Stockholm 2007. Det där unika evenemanget som ska gå till historien just för sin exklusivitet.

– Visst finns det en jakt på de där spelningarna. Därför finns det heller ingen smärtgräns för vad en konsertbiljett kan kosta. Allt styrs av intresset för varumärket och för det konsertkoncept som säljs, säger han.

Enligt Catarina Oscarsson på Live Nation är olika prisklasser för biljetterna ett sätt att erbjuda konsumenten valmöjlighet. Detta är något som även Konserthuset i Uppsala nu ser över.

– Tidigare har vi förordat att det finns en demokratisk prisbild där publiken inte delas upp i olika klasser, men vi ser över alternativet att ha en prisdifferens på platserna. En annan sak vi kollar är möjligheterna till rabatterade priser.

Fakta

Så mycket kostar konserterna

Ett urval från det aktuella konsertutbudet ger följande biljettpriser:

Tommy Nilsson (2/5), Katalin, Uppsala: 245 kronor (180 kronor för studenter).

Miley Cyrus (30/5), Ericsson Globe, Stockholm: 450-825 kronor. (845-1595 kronor hos BiljettNu)

Aerosmith (1/6), Tele2 Arena, Stockholm: 450-940 kronor. (685-1145 kronor hos BiljettNu)

The Rolling Stones (1/7), Tele2 Arena, Stockholm: 650-1495 kronor, slutsålt. (1895-3495 kronor hos BiljettNu)

Lars Winnerbäck och WeepingWillows (3/7), KAP, Uppsala: 450 kronor plus serviceavgift.

Dolly Parton (11/7), Ericsson Globe, Stockholm: 395-1195 kronor. (795-1795 kronor hos BiljettNu)

Linda Pira, Stor, Dani M, The Salazar Brothers (13/9), Konserthuset, Uppsala, 100 kronor.

Elvis Costello (4/10), Konserthuset, Uppsala, 695 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!