"Att vara korrespondent i USA är ett drömjobb"

I januari kom hon hem från att ha varit Ekots utrikeskorrespondent i Washington i sex år. Uppsalaaktuella Ginna Lindberg berättar om ett land i förändring, och om sin syn på Obamas Sverigebesök.

Ginna Lindberg

Ginna Lindberg

Foto: Peter Andreasson

Kultur och Nöje2013-09-03 22:27

Vilket USA kom du till och vilket lämnade du?
– När jag kom dit var George W Bush president och diskussionen inför valet var helt inställd på att USA skulle få sin första kvinnliga president, Hilary Clinton. Obama var en överraskningskandidat för många. Han hade ganska lite erfarenhet och man trodde inte att USA var redo för sin första svarta president. Det ironiska är att inför nästa val, så pratar man återigen om Hilary Clinton.

Sex år i USA, vad har den här tiden betytt för dig?
– Det är det roligaste uppdraget jag haft i hela mitt liv. Att vara korrespondent i USA är ett drömjobb, och särskilt under den här tiden som varit så politiskt omvälvande.

Är det lika glamoröst och spännande som det låter?
– Inte ett dugg glamoröst. Det är väldigt mycket och hårt jobb, de senaste åren arbetade jag 60 timmar i veckan. Men vad som gör det så otroligt roligt är att det är ett så brett bevakningsområde, som en stor godispåse att grotta ner sig i.

Vad är den största upplevelsen du minns från dessa år?
– När Obama svors in som president. Jag stod ute på The National Mall, gräsmattan framför Vita huset, tillsammans med två miljoner människor, och när han svor eden blev det helt knäpptyst. USA hade fått sin första svarta president. Oavsett vad man tycker om honom politiskt är det en otroligt stor händelse sett ur landets historia.

I dag kommer Barack Obama till Sverige, vad betyder det egentligen?
– Ur svensk synvinkel är det oerhört betydelsefullt. Det är första gången en sittande amerikansk president kommer hit enbart för att besöka Sverige och inte för något möte eller liknande. Vad det betyder i substans vet vi inget om, men man kommer att tala om ekonomi, om frihandel och om energipolitik. De signaler Reinfeldt och Bildt skickat är att man inte kommer att kritisera USA utan ha ett vänligt möte.

Det blir alltså ingen attack mot Syrien denna vecka, hur påverkar det synen på Obama ute i världen?
– Nu har han genom ett smart politiskt drag bollat över frågan till kongressen. Och just nu riktas mycket kritik mot kongressen eftersom de varit långsamma med att ta tag i frågan. Om kongressen skulle säga nej till en attack hamnar bollen åter hos Obama och det sätter honom i en knepig politisk sitts.

I morgon, torsdag, besöker du Uppsala tillsammans med två andra utrikeskorrespondenter. Vad kommer ni att prata om?
– Samtalet är till för att publiken ska få ställa frågor, så det beror helt på dem. Men vi kommer att berätta om våra bevakningsområden och om vardagen som korrespondent. Jag kommer att avslöja lite om hur det är bakom kulisserna när man bevakar politik i Washington.

Kan du ge ett smakprov?
– Jag blev till exempel utkörd av vakter från Ovala rummet. Det var under Reinfeldts besök och jag frågade: ”When are you coming to Sweden, Mr President?” Obama svarade på frågan, men jag blev rejält uppläxad av vakterna efteråt, man fick inte ställa några frågor.

Ginna Lindberg

Född: 1966 Bor: Stockholm Familj: Man och tre barn, 16, 15 och 10 år, som också bodde i USA under korrespondenttiden.
Bakgrund: Arbetat på Ekot i Sveriges radio sedan 1992. Korrespondent i Washington 2007–2013. Arbetar nu som programchef på Ekot.
Aktuell: Besöker Katalin tillsammans med utrikeskorrespondenterna Robin Olin och Maria Sjöqvist i morgon, torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!