Baktaktspionjärer firar tio år
För tio år sedan bildades Meditative Sounds för att fylla en lucka i Uppsalas reggaeutbud. På lördag firar de jubileet med en spelning på Queen Victoria i Uppsala.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Vi gjorde affischer i Word och handskar flyers med skalpell och skärmatta, minns Jesper Persson. På affischen hade vi skrivit att vi spelade allt från King Tubby till Jah Shaka och några som kom blev besvikna eftersom de hade trott att legenden King Tubby, som hade varit död i flera år, skulle uppträda.
Det blev succé direkt, med kö från innergården ut till Drottninggatan och över 300 besökare. Uppenbarligen var det inte bara Jesper Persson och Andreas Weslien som hade velat ha mer rootsreggae.
- Man blev ju djävligt pepp när det kom så mycket folk. Om det bara kommit två personer så hade man antagligen inte fortsatt, säger Andreas Weslien.
Redan första året föddes planerna på att Meditative skulle bli ett "riktigt" soundsystem genom att köpa och bygga en egen ljudanläggning. Det blev verklighet tre år senare. 2001 blev ett år då det hände mycket. Ljudanläggningen blev klar, en studio byggdes för att även göra egen musik och Meditative Sounds började bjuda in gästsångare. Crossroads i Uppsala blev stället där anläggningen invigdes.
- Vi hade tidigare börjat använda en effektlåda, som skapade ett slags sirenljud, och en del annan utrustning, men det blev aldrig riktigt bra när man kopplade in det till krogarnas ljudanläggning, säger Jesper Persson. När vi körde med helt egen anläggning var det som att allt föll på plats.
Sedan dess har det blivit många spelningar, många gästartister, främst från England och några vinylskivor släppta på det egna bolaget med samma namn. Och tio års spelande och resande till spelningar utomlands (Holland, England, Norge, Finland) har förstås gett många minnen. Ett av de jobbigaste, men i efterhand roligt, är bilfärden till spelningen i Bergen i Norge, med all utrustning packad på ett släp.
- En jobbarkompis gav mig en vägbeskrivning, men vi missförstod varandra, säger Johan Liljestrand. Jag ville ha den närmaste vägen men han tipsade om en långsam väg som han tyckte var extra fin. Den slingrade sig runt bergstopparna och hade branta upp- och nedförsbackar. Och eftersom släpet var fullastat fick vi stanna flera gånger och kyla bromsarna. Resan kändes som en evighet.
Under 2000-talet har flera soundsystems i Uppsala gått i Meditative Sounds fotspår och också skaffat egen ljudanläggning. I Uppsala just nu finns Dub Tribulation, Jah Massive, Shake Up, Upright (har grejer, men har inte spelat ute än). Dessutom finns det några som har startat i Uppsala, men där medlemmarna flyttat vidare till Göteborg och Malmö.
Meditative Sounds själva har ända sedan starten varit influerade av den engelska soundsystemscenen. Sommarens spelning i Brighton var deras första i England och blev naturligtvis en höjdpunkt i karriären.
Under året har Andreas Weslien arbetat mycket med dokumentären Musically Mad om UK soundsystems, som släpptes på dvd för ett par månader sedan. Meditative Sounds har spelat in tre singlar, som släpps snart, gjort några vanliga klubbspelningar, men inte med egen utrustning sedan Digital Tone-festivalen i Konserthuset i februari. Det är alltså ett laddad gäng som tillsammans med Uppsalapubliken och sångaren Earl 16 firar tioårsjubileum på lördag.
Blir det tio år till?
- Absolut. Jag kommer att missa den här spelningen så jag har redan bokat in 20-årsjubileet, säger Johan Liljestrand.
När? Meditative Sounds spelar på Queen Victoria i Uppsala i morgon, lördag. Gästsångare är reggaestjärnan Earl 16.
Soundsystems
På Jamaica på 50-talet började man lasta högtalare på lastbilsflak och ha gatufester. I början var soundsystem bara en beteckning på själva anläggningen. Det ändrades dock när arrangörerna började jobba för att servera något unikt för att locka besökarna just till deras anläggning. I dag är det mer en definition av en helhetslösning som inbegriper anläggningen, dj:s, sångare och soundsystemets unika sound.
På Jamaica på 50-talet började man lasta högtalare på lastbilsflak och ha gatufester. I början var soundsystem bara en beteckning på själva anläggningen. Det ändrades dock när arrangörerna började jobba för att servera något unikt för att locka besökarna just till deras anläggning. I dag är det mer en definition av en helhetslösning som inbegriper anläggningen, dj:s, sångare och soundsystemets unika sound.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!