Banks är tillbaka i barnlitteraturen

Sin första barnbok skrev hon när hennes egna barn var små i slutet av 70-talet. Med barnbarnen kom inspirationen på nytt. Nu är Uppsalaförfattaren Gunilla Banks aktuell med Den mystiska besökaren som belyser hur vuxnas tanklösa beteenden påverkar barn.

Den mystiska besökaren är den första bok Gunilla Banks skrivit där handlingen är helt påhittad.

Den mystiska besökaren är den första bok Gunilla Banks skrivit där handlingen är helt påhittad.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2008-06-24 00:01
- Idén till boken kom från ett radioprogram som handlade om två systrar som upptäckte varandras existens. Jag bar med mig den berättelsen i ett par år och när jag bestämde mig för att ställa upp i LL-förlagets barnbokstävling skrev berättelsen nästan sig själv.
Den mystiska besökaren handlar om Sigrid och Erik som är syskon utan att veta om det till en början. Den inleds med att Sigrids pappa flyttar till en ny familj. Boken behandlar den allvarliga familjekonflikten, samtidigt som den kryddas av ett mysterium.
- Jag vet ju att barn vill ha spännande böcker. För att mina barnbarn ska bli intresserade måste det vara spännande, säger Gunilla Banks. Men jag ville också belysa hur vuxnas tanklösa beteenden påverkar barn.
Vi träffas vid Gunilla Banks hus i Sunnersta i Uppsala, där hon brukar hon sitta och läsa på somrarna. Äppelträden ger lite skugga från solen och från huset bredvid hörs barnskrik och skratt.
- Vi bor granne med ett dagis. En del klagar över oväsendet, men jag gillar att höra barnröster.

Den första barnboken Gunilla Banks skrev var Barnen i den gula korridoren som kom 1978.
- Egentligen var det synd att jag aldrig förstod att den var bra, säger hon.
I samband med publiceringen sågades boken av Bibliotekstjänsts recensent som skrev att den var föraktfull mot barn.
- Jag förstod aldrig riktigt vad som var föraktfullt, men det kanske handlade om att man inte fick skoja med barn på den tiden. Hur som helst hade jag funderat på att skriva en uppföljare men i och med recensionen tappade jag sugen.
Bibliotekstjänst ändrade senare recensionen till en mer positiv, men då var det redan försent. De flesta biblioteken hade redan valt att inte ta in den. I efterhand har hon också fått mycket positiv respons på boken, som också givits ut av En bok för alla.

Hon säger även att barnboksskrivandet kom bort på grund av att barnen växte upp. I stället publicerade hon två romaner för vuxna under 80-talet parallellt med att hon jobbade som sekreterare på socialdemokraternas internationella avdelning. Det dröjde ända till 2000-talet innan hon började skriva barnlitteratur igen. Att umgås med barn, nu barnbarnen, tror hon är en del av orsaken.
- Genom att umgås med barn får man reda på hur de pratar och hur de tänker. Det glömmer man bort efter ett tag. Sedan märker man ju vilka böcker de tycker om.
Kan man säga att du skriver böckerna för dem?
- På sätt och vis. Det är i alla fall dem jag tänker på när jag skriver. Och det händer att jag provar att läsa något kapitel för dem för att se om det fungerar.
Gunilla Banks
Född: 1936
Bor: I Sunnersta i Uppsala.
Gör: pensionär och författare.
Familj: Man och tre vuxna barn. Tre barnbarn.
Aktuell: med nya barnboken Den mystiska besökaren.
Tidigare böcker: Barnen i den gula korridoren (1978), Med bästa viljan (1982), Två och två (1986), Bro bro bränna (2004).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!