Barockdrottning gästar Konserthuset

Musik som talar till hjärtat blir aldrig för gammal, säger barocksopranen dame Emma Kirkby och lägger till att hon inte bara ska sjunga, utan också njuta av sina medmusikanter vid lördagseftermiddagens konsert i Uppsala.

Emma Kirkby

Emma Kirkby

Foto:

Kultur och Nöje2010-10-08 21:01

De är två sopraner och en baryton som, med hjälp av två musiker, tar med publiken i Konserthuset i Uppsala på en musikalisk resa i drottning Kristinas spår på lördag eftermiddag.
Emma Kirkby och Susanne Rydén är båda internationellt välkända barocksopraner. Peter Harvey en uppskattad baryton.
– Jag sjunger aldrig utan musiker. Helst sjunger jag också tillsammans med andra sångare, säger Emma Kirkby.

Musikerna den här gången är Lars Ulrik Mortenson på cembalo och Mime Yamahiro-Brinkmann på cello.
”Dame Emma” kan den brittiska sopranen tilltalas sedan hon 2007 utnämndes till commander of the order of the British empire.
– Fast när folk säger dame Emma brukar jag se mig om över axeln för att se vem de talar till ... Nåja, jag tog emot titeln för det här musikaliska fältets skull, den tidiga musiken. Erkännandet är viktigt för det här sättet att sjunga och för musik med gamla instrument, säger hon till UNT.

2004 gavs föreställningen Christinas resa i Rikssalen på Uppsala slott. Idé och manus var Susanne Rydéns. Vid lördagens konsert framför hon en av sångerna från föreställningen.
I övrigt är den sångliga delen av konserten helt hämtad från den musikgåva drottning Kristina gav till Englands ambassadör Bulstrode Whitelocke, som mycket uppskattade den musik som bjöds i Uppsala slott.
– Kristina hade inviterat italienska musiker till hovet. De förde med sig musik, kanske skrev de också något själva. I samlingen, som Whitelock fick, finns stycken där tonsättaren är anonym, säger Susanne Rydén.
Kristinas gåva till Whitelocke finns i Christ Church College i Oxford.
Den så kallade tidiga musiken, framför allt medeltidens och renässansens, känns aktuell, nästan modern.
Hur förklarar dame Emma det?
– Det är för att den är enkel, inte så utstofferad. Den är, om man så vill, unplugged. Och den talar till människors hjärtan på ett universellt språk. Den kommer aldrig att bli för gammal!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!