Bauertroll i höjd med barnen

John Bauers troll och prinsessor är välkända bland många, oavsett ålder. Nu visas ett antal original­illustrationer på Bror Hjorths Hus. I barnhöjd.

Kultur och Nöje2006-02-04 00:00
John Bauer är framför allt känd för sina illustrationer till sagoboken Bland tomtar och troll, som han gjorde åren 1907—1915. Och hans prinsessor, troll och andra sagoväsen som rör sig i den täta urskogen är fortfarande aktuella.
— Nästan alla i Sverige har ett förhållande till John Bauer, hans bilder har förmedlats vidare genom generationer. Om en person tänker på ett troll, är det ofta ett John Bauer-troll den ser framför sig, säger Synnöve Gahrén, museilektor på Bror Hjorths Hus.
På utställningen John Bauers sagovärld visas 18 originalillus­trationer samt två uppförstoringar på tyg, allt lånat från Jönköpings läns museum. Bilderna är infogade i en skogsscenografi, tänkt att förmedla en Bauers sagostämning.

Unikt tillfälle
— Vanligtvis lånas de här bilderna inte ut. Men på grund av att Jönköpings läns museum just nu bygger om, fick vi en unik chans att få hit dem, säger Synnöve Gahrén.
Utställningen riktar sig till alla, men är speciellt anpassad för barn. Illustrationerna hänger i barnhöjd och i en del av rummet finns en sagohörna. Förskolor och lågstadieklasser i Uppsala har bjudits in till visningar, som inleds med en stunds berättande i sagohörnan och avslutas med en verkstad, då barnen kan göra sina egna troll och figurer i lera. Och intresset har varit stort, tiderna är nästan fullbokade.
Vad är det då som fortsätter att fascinera med John Bauers bilder?
— Hans sagoväsen är som framväxta ur naturen. I bilderna kan man känna igen sådant man själv har sett och upplevt — den där mossiga stenen, den orörda skogen, säger Synnöve Gahrén.
Dessutom, menar hon, är John Bauers troll vänliga. Ingenting att bli rädd för. Det vilar trygghet i hans skogar och det är tilltalande.
— Om trollen gör något tokigt, gör de det av dumhet och inte av elakhet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!