Belöning för spännande möten

Kultur och Nöje2006-11-30 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
KRÖNIKA. Var om inte i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm sitter folkbildningens ande i väggarna. Ja, det skulle väl i så fall vara på Internationell författarscen i Kulturhuset vid Sergels torg.
Båda dessa platser stod i centrum då kulturpriset Till Adam Brombergs minne 2006 på 50 000 kr på tisdagskvällen förärades Bengt Göransson och Ingemar Fasth.
   Priset delas ut årligen till "en person, en organisation eller en institution som med entusiasm, engagemang och idérikedom arbetar för boken och läsandet".
   Bengt Göransson och Ingemar Fasth belönas av juryn för att ha skapat platser för möten mellan författare och läsare där ordet står i centrum.
   De båda pristagarna representerar två generationer med samma genuina folkbildarideal och har med stor framgång lockat stora publikskaror till sina arenor.
   Att aldrig ordna möten som han själv inte vill gå på är en ledstjärna för tidigare kulturministern Bengt Göranssons verksamhet. Resultatet blir program med "stor spännvidd och överraskande möten".
   För Ingemar Fasth betyder läsningen ett livselixir, en ständigt pågående rörelse. Tack vare detta har sedan 1998 flera hundra författare från olika delar av världen mött sina läsare på den "arena för det goda samtalet" som han skapat.
   I den andan utspann sig också det samtal som fördes mellan Bengt Göransson och Per Gedin, författare till den nyligen utgivna biografin, kallat Verner von Heidenstam - dags för en omvärdering?
   Personligen pendlar min egen uppfattning mellan bilden av ett högdraget nationalmonument från skolundervisningen och senare tiders beskrivning av en kvalificerad skitstövel med en unken kvinnosyn.
   Per Gedin vill i sin bok nyansera bilden av en författare vars liv och dikt hänger intimt samman, och som likt varje människa har fler sidor än en. Om den radikale Heidenstam har det inte skrivits tidigare, och för att lära känna den sidan krävs en närläsning av hans verk, menade Per Gedin.
   Även om han störs av kvinnosynen, ville ändå Bengt Göransson betona det bildningsideal som Heidenstam ville skulle omfatta alla samhällsklasser.
   Och för oss alla i publiken poängterade han faran i att bara läsa böcker som stöder de egna åsikterna.
   Så nu står Verner von Heidenstams roman Den heliga Birgittas pilgrimsfärd på min lista över olästa böcker.
   Sin stora kärlek till boken uttryckte bokförläggaren Adam Bromberg på ett oöverträffat sätt: "en värld av magiska tecken med några få centimeter mellan pärmarna."