Bergakungen har blivit Knutbypastor
När Folkoperan sätter upp Den bergtagna är bergakungen pastor och undertiteln "Ett Knutbyfenomen". Trollen och vättarna har rensats bort. Den hedniska fanatismen är ersatt av den kristna.
Folkoperans och Jon Nilssons bergakung har inga Helge Fossmo-glasögon. Han bryter inte på norska. Han tituleras pastor en gång.
Men med diabolisk stämma utger han sig för att vara Herrens ställföreträdare på Jorden. På scenmattans kors står han stadigt. Han kan förföra och dupera. Han bor inte i Knutby, utan i berget, i en svensk 1800-talsstad eller möjligen bara i Ingeborgs fantasi.
Knutby inspirerade
Claes Fellbom, konstnärlig ledare på Folkoperan och regissör, vill inte låsa fast någon tolkning, allra minst en strängt realistisk, men berättar om hur inspirationen rann till när han läste Den bergtagna med Knutby i tankarna.
- Kungen är fanatisk. Och den rörelse han driver i berget är mycket egendomlig, alla är fanatiker som kämpar om makten.
— Bergadrottningen är i ledningen. Man kan ju räkna ut vem hon skulle likna i Knutbydramat, det var det som gjorde att det ramlade på plats. När jag läste om det var det glasklart vem som var vem.
Etta på listan
Ivar Hallströms nationalromantiska opera bjuder på storslagen musikdramatik. Wagner och Verdi med inslag av nordisk folkton. Unga Ingeborg ger efter för synd och lusta; hon straffas hårt. Med tiden blev handling, moral och text hopplöst förlegade. Ramhandlingen är kvar även om librettot är så gott som nyskrivet.
— Det här är en gotisk historia, en skräckberättelse. Ur den aspekten har den inget med Knutbyförsamlingen att göra. Knutby har inget hemlighetsfullt över sig. Deras församling har inte ens med religiös mystik att göra.
Fotnot: Den bergtagna spelas på Confidencen, Ulriksdal utanför Stockholm, den 28 juli till och med 21 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!