– Vi beställde klistermärken som ska sättas upp på och kring konstverk för att uppmärksamma hur dålig upphovsrättslagen är och märkena ska informera allmänheten om lagens konsekvenser, säger Elin Andersson, förbundsordförande Ung Pirat.
Ung pirat som är Piratpartiets ungdomsförbund har uppgett att det är de som ligger bakom kampanjen med varningstexter på offentliga konstverk. Men märkena skadar konstverken som UNT och unt.se tidigare skrivit om.
– Jag är ingen expert på om klistermärken skadar konstverken, men vår intention var inte att skada och har det skett är det beklagligt, säger Elin Andersson.
Kommer ni att fortsätta sätta upp märkena?
– Det är upp till våra medlemmar och det finns säkert andra också som gör det. Nu när de vet att konstverken kan skadas sätter de nog märken vid konstverken istället.
Men alla kanske inte vet det. Har ni informerat om att konstverken skadas?
– Nej, och vi kan ingen kontroll över alla medlemmar och de som sätter upp märken.
Ung pirat har beställt 2 000 märken, inte enbart för Uppsala utan de ska sättas upp i hela landet.
– Vår kritik riktar sig mot upphovsrättslagen som innebär att det är svårt att i förväg veta om du som medborgare bryter mot lagen eller inte när du avbildar ett konstverk.
Bakgrunden är Högsta domstolens svar på BUS (Bildupphovsrätt i Sverige) stämning av Wikimedia när de lagt upp en databas med offentliga konstverk för allmänheten. HD fastslår att Wikimedia inte har rätt att göra det utan upphovsmännens tillåtelse.
– Kultur är till för att upplevas och synas, och vi är kritiska till Högsta domstolen dom. Den är svårtolkad och oförutsägbar och HD slår varken fast vad som menas med avbildning eller med databas, hur många bilder är det, säger Elin Andersson.
Efter att UNT skrivit om skadegörelsen har inga nya klistermärken upptäckts.
– Nej, inte vad jag vet, säger Tuva-Li Peter, intendent för offentlig konst, Uppsala kommun.
Att det nu är känt att förbundet, Ung pirat, ligger bakom har inte föranlett något agerande från Uppsala kommun.
– Skadegörelsen är polisanmäld men vi ännu har inte fått något återkoppling från polisen, säger Tuva-Li Peter.
– Främst bekymrar vi oss om skadegörelsen och hoppas att den kommer att upphöra. Vår konservator har fått en massa onödigt jobb. Frågor om upphovsrättlagen är intressanta men det finns ju andra sätt att framföra budskap i det offentliga rummet.
Klisterlapparna gjorde att många som sett varningen hörde av sig till Uppsala kommun med frågor.
– En del var upprörda och det blev väldigt tydligt att folk knyter relationer med konsten. Det märks att verken är betydelsefulla i människors vardag, säger Tuva-Li Peter.
lotta.frithiof@unt.se