– Jag ville att vi skulle göra något extra. Ungdomarna i orkestern vet ju knappt vem Bengt Hallberg är eftersom han har varit borta från musikscenen i nio år. Men han är en i sin generation unik gränsöverskridande musiker. Som bor här i Uppsala. Så jag ringde upp honom och han svarade ja direkt, säger Eric Haldén, ordförande i Uppsala Blåsarsinfonietta.
När Eric Haldén var i Kambodja för tre år sedan, passade han på att köpa musik på en marknad, Russian Market. Där hittade han till sin förvåning en piratkopia från Bengt Hallbergs konsert med Stan Getz m fl i Stockholms konserthus, där de spelade Ack Värmeland Du Sköna (som fick engelsk titel Dear Old Stockholm!) för jämnt 60 år sedan.
– Klart jag köpte den!
Bengt Hallberg kommer att spela några svenska och norska folkvisor i jazzarrangemang, bland annat just Värmlandsvisan, Visa från Utanmyra och Springdans fra Bergen. En eller annan överraskning kan det också bli, något åt improvisationshållet, antyder Eric Haldén.
Ytterligare en gästartist medverkar: sopranen Hanna Ericsson. Hon är solist i Johan de Meijs verk Spring, som bygger på flera svenska folkvisor och slutar med... Värmlandsvisan.
Spring är ett specialskrivet verk för Uppsala Blåsarsinfonietta av de Meij, som i stort sett enbart skriver för blåsorkestrar.
– Vi skickade honom en massa svensk folkmusik inför Spring. Nu har han planer på att skriva ett större verk utifrån det, säger Eric Haldén.
På lördagens konsertprogram står också Allegrettot ur Beethovens Symfoni nr 7, transkriberat, alltså omskrivet, för blåsorkester. Blåsorkestrar har funnits länge, men inte symfoniska sådana.
– Det började med den engelske tonsättaren Gustav Holst. 1924 skrev han Svit nr 1 för ”military band”, som han instrumenterade som en symfonisk blåsorkester med slagverk, säger Eric Haldén.
Alltså just en sådan orkester som Uppsala Blåsarsinfonietta.