– En förklaring kan vara att många unga radikala studenter som lyssnade på Bob Dylan under 1960-talet fortsatt att gilla honom efter att långt senare ha blivit läkare, biomedicinska forskare och, kanske allra viktigast, redaktörer för vetenskapliga tidskrifter, säger Carl Gornitzki, bibliotekarie vid Karolinska institutet.
Tillsammans med KI-kollegerna Agne Larsson och Bengt Fadeel fick han idén till studien efter förra årets avslöjande – uppmärksammat av bland annat Washington Post och Guardian – att några forskare vid Karolinska institutet tävlade med varandra om vem som före pensioneringen skulle lyckas få in flest Dylan-referenser i vetenskapliga artiklar.
Udda kan man tycka, men studien visar att de fem KI-forskarna är långt ifrån ensamma. I den vetenskapliga databasen Pubmed hittade Carl Gornitzki inte mindre än 213 helt säkra Dylan-referenser i titlarna på biomedicinska publikationer. De förekom oftast i översiktsartiklar och ledare, och de två mest citerade Dylan-sångerna var The times they are a-changin´ (135 gånger) och "Blowin´ in the wind (36 gånger).
– Det finns också flera exempel på ordlekar med Dylan-sånger. Ett exempel är när Knockin´ on heavens door ändrades till Knockin´ on pollens door i en studie om utmognaden av pollenkorn, berättar Carl Gornitzki.
Första gången namnet på en Dylanlåt kom med i titeln på en vetenskaplig artikel var redan 1970. Den följdes av ytterligare en handfull under Dylans storhetstid på 1970-talet. Men den överväldigande majoriteten av Dylan-referenser har tillkommit efter 1990.
– Sedan Dylan-referenserna började bli vanligare i början av 1990-talet har de dessutom tenderat att öka i allt snabbare takt, säger Carl Gornitzki.
Är Dylan-låtar i titlar till vetenskapliga artiklar ett smart sätt att locka till läsning?
– Det vet vi inte. Däremot ser vi att Dylan-referenser i titlarna till vetenskapliga publikationer snarare verkar sänka än förbättra chanserna att få dem citerade av andra forskare, säger Carl Gornitzki.
Vilken är din egen relation till Bob Dylan, som hade sin storhetstid redan innan du själv var född?
–Det var väl när jag var närmare 30, och upptäckte Blood On the Tracks, som jag blev ett riktigt fan. Som många andra är jag väldigt förtjust i hans texter, säger Carl Gornitzki.