Videon är inte längre tillgänglig
Det sorlade förväntansfullt i de röda fåtöljerna när klockan närmade sig 17, och kvällens konferencierer, UNT:s tf kulturchef Maria Ripenberg och kulturreporter Lena Köster, hälsade de församlade välkomna. Trots att Fars dag i år sammanföll med Bokens dag verkade inte firandet av det ena fått ge vika för firandet av det andra. Men så är Uppsalaborna också ett bokälskande folk som gärna ger sig ut i novembermörkret för att möta sina favoritförfattare.
I ett inledande småprat om bland annat e-böcker fick publiken veta att utlåningen ökar kraftfullt:
– 2009 lånade Uppsala stadsbibliotek ut 2 500 e-böcker. I år är man uppe i 12 000, och då är året inte slut än, sa Lena Köster, innan kvällens sex huvudpersoner tog över scenen.
Ett gemensamt tema för deras aktuella, men sinsemellan mycket olika, böcker rör makt, och i en första runda reflekterade de sex författarna Inga-Britt Ahlenius, Jonas Karlssson, Maja Hagerman, Jens Lapidus, Mara Lee och Torbjörn Flygt kring sina böckers förhållningssätt till begreppet.
Först ut var Inga-Britt Ahlenius, tidigare undergeneralsekreterare för FN:s internrevision. Tillsammans med Niklas Ekdal har hon skrivit boken Mr Chance - FN:s förfall under Ban Ki-Moon, där FN:s generalsekreterare får svidande kritik.
– En generalsekreterares makt ligger i hans integritet och förmåga att följa FN:s stadgar. Är han ett rö för vinden förfaller också organisationen, sade Inga-Britt Ahlenius, som förklarade att skälet till att Ban Ki-Moon är omvald är att stormakterna vill ha en svag chef för FN eftersom organisationen är ett potentiellt hot mot deras eget inflytande i världen.
– Ban Ki-Moon, som är en man utan engagemang och ambitioner, måste ur det perspektivet ses som det bästa valet av generalsekreterare någonsin, konstaterade hon.
Nästa författare på scen var skådespelaren Jonas Karlsson, numera etablerad novellist, som drog ner många skratt med högläsningen av sin novell Presenterna. Hans noveller beskrivs ofta som surrealistiska och lite Kafkaartade.
– När jag skriver styr jag inte så mycket utan skriver bara på, och försöker hitta en spännande situation som gärna får vara lite mystisk.
Efter Jonas Karlsson intog vetenskapsjournalisten och författaren Maja Hagerman, aktuell med boken En försvunnen värld, scenen. Suggestivt och engagerat berättade hon om det uppländska landskapet med sina många arkeologiska spår, och om människorna som levde här för 6 000 år sedan.
– De satte fast sina berättelser i landskapet. Historierna fanns i världen omkring dem. Det syns tydligt på allt det man hittat i samband med det stora E 4-bygget, som både var det största vägbygget och den största arkeologiska utgrävningen i Sverige, sade Maja Hagerman.