Boken blev en musikturné
Att ge sig ut på turné i samma veva som ett stort boksläpp kan verka otaktiskt. Författaren och artisten Carl-Johan Vallgren håller med, men ser ändå fram emot att sammanföra och försona de båda sidorna av sitt konstnärskap på scenen.
Carl-Johan Vallgren tar sin roman/musik-show till Uppsala.
Foto: Dan Hansson/Scanpix
På fredag 6 februari ska det i alla fall ske. Då är det turnépremiär för Kunzelmann & Kunzelmann show på Katalin i Uppsala.
I föreställningen kommer låtar från hela Carl-Johan Vallgrens musikkarriär och uppläsning från den senaste romanen att blandas. Det blir dock inga tonsatta partier ur boken eller några låtar som anspelar på bokens handling.
- Det som förenar mina låtar och mina böcker är ju egentligen bara jag som person, säger Carl-Johan Vallgren.
För den stora publiken är han mest känd som författaren till romanen Den vidunderliga kärlekens historia som vann Augustpriset 2002, sålde i 350 000 exemplar bara i Sverige och sedan har översatts till 25 språk.
Efter att ha skrivit den tog han en välbehövlig paus på två år efter att ha kommit på sig själv med att ha skrivit sedan 20-årsåldern utan uppehåll.
Parallellt med skrivandet har han också haft en inte lika uppmärksammad karriär som artist. Genren är en blandning mellan visa, cabaret och popmusik. Det har blivit sex skivor och en rad turnéer, som de senaste åren alltid haft vägarna förbi Uppsala, för att Katalin är ett bra spelställe och för att han har en entusiastisk publik i stan.
- Jag har faktiskt bott tre månader i Uppsala också, säger Carl-Johan Vallgren. I ett kollektiv på Snickargatan i Årsta. Jag skrev på min debutroman och spelade lite gatumusik. Nej förresten, jag skrev bara på romanen, och så plågade jag antagligen de andra med att spela gitarr i vardagsrummet.
Efter succén med Den vidunderliga kärlekens historia mörkade han, för att hålla undan förväntningar, att han hade börjat på en ny roman och sade i stället i intervjuer att Den vidunderliga kärlekens historia antagligen var hans sista bok. Det gjorde han tills Kunzelmann & Kunzelmann blev klar i höstas, efter fem års arbete.
Ett centralt tema i boken är också lögner. Den handlar om två generationer av bedragare. Världens största konstförfalskare Viktor Kunzelmann och hans son Joakim Kunzelmann, som är en misslyckad kulturskribent som ljuger både för sig själv och andra.
Att utforska lögnen hör också till en författares vardag.
- Jo precis. Att författa handlar ju om att ljuga på ett trovärdigt vis och samma sak gäller ju även när man skriver låttexter, säger han.
Och hur ljuger man trovärdigt?
- Det får man se på Katalin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!