Bred vår på Dramaten

Dramatens vårprogram är svårt att kategorisera: klassiker, nyskrivet, genremix. — Vi ska helt enkelt undersöka hur det är att vara människa ur många olika perspektiv, säger dramatenchefen Staffan Valdemar Holm.

Kultur och Nöje2005-11-14 21:00
Smuts, Shakespeare, Ibsen, dansk science-fiction och två professorer på scen. Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm hade klara problem att hitta en tematik i Dramatens vårprogram.
— Jag skulle kunna säga att vårt tema för våren är natur och kultur. Eller det personliga. Men det skulle jag kunna säga om varje säsong på Dramaten. Vi ska helt enkelt undersöka hur det är att vara människa ur många olika perspektiv.
Kanske skulle man kunna säga att Dramaten satsar på klassiker. På stora scenen kommer både Shakespeares Macbeth och Ibsens John Gabriel Borkman att spelas. Och på lilla scenen sätter man upp Fedra av Jean Racine.

Existentiell städning
Men samtidigt låter man sju städerskor rensa upp på stora scenen — bokstavligen. Pjäsen Sju städerskor är skriven av Jörgen Hjerdt och handlar om just det: sju städerskor som ska rensa upp bland en massa smuts.
— Vi ville göra något om städning ur alla perspektiv, och vi har intervjuat städerskor, både vita och svartjobbande, under arbetet. Och det har landat i en pjäs som är ett sorts existentiellt drama, säger Åsa Kalmér.
Stora scenen kommer att vara belamrad med bråte, som de sju städerskorna har fått i uppgift att ta bort. Det kommer att ta hela natten.
— Det finns ju så många aspekter av smuts och städning. Städning kan vara en början och ett avslut. Man tänker bättre när man städar, säger ju många. Och så finns det den religiösa aspekten av det: att ta bort det orena. Dialogen är väldigt rolig, väldig beckettsk, säger Åsa Kalmér.

Dansk science fiction
På Målarsalen kommer den danske dramatikern Jokum Rohde att för första gången spelas på en större svensk scen. Han är sedan länge spelad och hyllad i sitt hemland. Pinocchios aska utspelar sig i en framtida stad, där kulturen är förbjuden. En snickare ertappas med att ha försökt sälja en trädocka, och får handen avhuggen.
— Vi har försökt att kategorisera den här pjäsen. Vi vågar inte riktigt kalla den för en thriller, men den är väldigt spännande, säger regissören Anna Novovic.
Och på Elverket gör man något som man kallar för vetenskapsmusikdansteater. Tusen år hos Gud — en sekund på jorden är baserad på en oavslutad romanprolog av Stig Dagerman, och handlar i väldigt stora drag om att Isaac Newton en dag får besök av Gud. Scengolvet kommer att bestå av jord, i taket ska man projicera rymden. Och på scen kommer, bland annat, två professorer att stå.
— Astrofysikern Bengt Gustafsson och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors kommer att hålla fem miniföreläsningar. De är båda väldigt bra på att kondensera sina kunskaper och göra dem tillgängliga, säger Margaretha Åsberg, som regisserar föreställningen.

FAKTA


Dramatens vårprogram

Stora scenen:

John Gabriel Borkman av Henrik Ibsen
Regi: Hilda Hellwig
I rollerna: Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Agneta Ekmanner med flera
Premiär: 25 februari

De sju städerskorna av Jörgen Hjerdt
Regi: Åsa Kalmér
I rollerna: Lena Endre, Tanja Lorentzon, Kicki Bramberg med flera
Premiär: 1 april

Macbeth av William Shakespeare
Regi: Staffan Valdemar Holm
I rollerna: Reine Brynolfsson, Lena Endre, Börje Ahlstedt, Örjan Ramberg, Thomas Hanzon med flera
Premiär: 20 maj

Lilla scenen:

Fedra av Jean Racine
Regi: Karl Dunér
I rollerna: Tomas Pontén, Stina Ekblad, Fares Fares, Rebecka Hemse med flera
Premiär: 4 februari

Endagsvarelser av Lars Norén
Regi: Staffan Roos
I rollerna: Johan Holmberg, Marie Richardsson, Magnus Roosman med flera
Premiär: 8 april

Målarsalen
Pinocchios aska av Jokum Rohde
Regi: Anna Novovic
I rollerna: Lars Amble, Torkel Petersson, Johan Lindell med flera
Premiär: 11 mars

Lejonkulan:

I skuggan av Hamlet av Irena Kraus, fritt efter William Shakespeare
Regi: Agneta Ehrensvärd
I rollerna: Peter Viitanen, Malin Güettler, Livia Milhagen med flera
Premiär: 11 februari

Elverket:

Tusen år hos Gud — en sekund på jorden av Margaretha Åsberg, fritt efter Stig Dagerman
Regi: Margaretha Åsberg
I rollerna: Ulf Friberg, Carl Magnus Dellow, Anders Andersson med flera
Premiär: 18 februari

Blasted av Sarah Kane
Regi: Stefan Larsson
I rollerna: Noomi Rapace med flera
I Tornrummet på Dramaten kommer Eva Bergman att sätta upp pjäserna Palestina av Kristina Lugn och Lampedusa av Henning Mankell. Premiärdatum är ännu oklart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!